Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου: Όρθιος μετά την καταστροφή

Λανσάρει νέα προϊόντα ενόψει εορτών

Τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2021,  πυρκαγιά ξέσπασε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να παράγει κι ελπίζει σε ανάκαμψη.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο Συνεταιρισμός ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εισέλθει με αξιώσεις στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων και πρόσφατα και στο παγωτό, είδε κόπους δύο δεκαετιών να καταστρέφονται σε μερικές ώρες, αλλά συνεταιριστές και διοίκηση είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε, με τη βοήθεια της πολιτείας, ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Ο Συνεταιρισμός σήμερα

Το Dairy News επικοινώνησε με τον διευθυντή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου Μανώλη Κωνσταντιδέλλη και του ζήτησε να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στον Συνεταιρισμό μετά την καταστροφική πυρκαγιά. «Η μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο Συνεταιρισμός αφορά το κομμάτι των ζωοτροφών, των αγροτικών εφοδίων και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εγκατάσταση αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς, καθώς επίσης και τα μηχανήματα της γραμμής παραγωγής. Η παραγωγική διαδικασία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων βρίσκεται σε άλλες εγκαταστάσεις και συνεχίζει κανονικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα». Δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστός ο λόγος για τον οποίο προκλήθηκε η φωτιά καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τα εξετάζουν οι αρχές. Η καταστροφή υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, ο Συνεταιρισμός τροφοδοτεί τα κανονικά τα μέλη του με ζωοτροφές. Σε πρόχειρες, βοηθητικές μέχρι πρότινος εγκαταστάσεις φέρνει ζωοτροφές και τροφοδοτεί τα μέλη του. Όσο για την  τυροκομική δραστηριότητα και την παραγωγή παγωτού,  συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα από τη στιγμή της καταστροφής,  οι πολίτες της Λέσβου έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους καθώς ο Συνεταιρισμός παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεών του κατά 50-60%.

«Δεν έχουμε σταματήσει καμία δραστηριότητα, παρά τη συμφορά που μας βρήκε κι αυτό οφείλεται πρωτίστως στη διοίκηση και στους εργαζόμενους που έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια» μας λέει ο Μ. Κωνσταντιδέλλης και μας πληροφορεί ότι  ο Συνεταιρισμός έχει μια πρόταση για τραπεζική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων υποδομών κι από εκεί και πέρα, ως Συνεταιρισμός θα διεκδικήσει το οποιοδήποτε βοήθημα μπορεί να εξασφαλιστεί από την πολιτεία και, φυσικά, την ένταξή του  σε ευρωπαϊκά ή άλλα  προγράμματα.

Τιμή του γάλακτος: Καλοπληρωτής ο Συνεταιρισμός

Όπως ενημέρωσε τα μέλη του ο Συνεταιρισμός στα μέσα Νοεμβρίου,   για την προηγούμενη γαλακτοκομική σεζόν, θα δοθεί σε όλους τους παραγωγούς του, επιπλέον 0,02 € ανά κιλό γάλακτος για όλη την ποσότητα του πρόβειου. «Αν δεν είχαμε υποστεί την μεγάλη ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά του Ιουλίου, η βούληση της διοίκησης ήταν να δοθούν 0,10 € ανά κιλό..!! Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, των αγροτικών εφοδίων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού σε γενικότερο επίπεδο». Ωστόσο, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού μας αποφάσισε να πληρώσει στους κτηνοτρόφους που θα φέρουν όλη την παραγωγή του γάλακτος τους, την υψηλότερη τιμή που θα δοθεί από όλα τα συμβόλαια που θα κλειστούν στο νησί της Λέσβου. Επιπλέον, στο τέλος της χρονιάς, ανάλογα με τα ταμειακά αποθέματα, θα δοθεί και πάλι επιπλέον τιμή, από 0,02 € έως 0,05 € ανά κιλό γάλακτος.

Πολιτεία: απούσα

Δύο μήνες μετά την καταστροφή η Πολιτεία είναι …απούσα. «Όσο αφορά τη βοήθεια της Πολιτείας, δυστυχώς έχουμε μείνει στα …λόγια. Το καλοκαίρι είχαμε ένα προγραμματισμένο ραντεβού με την τότε υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή η οποία πράγματι ήρθε μαζί με τον βουλευτή της Λέσβου και αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου- ήρθαν αλλά βρήκαν τις εγκαταστάσεις μας καμένες. Έγιναν δηλώσεις στα κανάλια , ειπώθηκε ότι θα στηρίξει η κυβέρνηση τον Συνεταιρισμό από το Ταμείο Αρωγής, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Οι πολιτικοί οφείλουν να κάνουν τα λόγια τους μπροστά στα κανάλια πράξεις» μας λέει με μια δόση απογοήτευσης ο Μ. Κωνσταντιδέλλης.

Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι ειδικά το φετινό καλοκαίρι η χώρα έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές  αυτός όμως από την πλευρά του και οι συνεταιρισμός από τον Μεσότοπο Λέσβου  έχουν κάνει ήδη κάνει πολλές παρεμβάσεις για την επιδότηση των ζωοτροφών, για την αποζημίωση του κατεστραμμένου εξοπλισμού και τη χρηματοδότηση των θέσεων εργασίας, καθώς πίσω από τον Συνεταιρισμό υπάρχουν 20 εργαζόμενοι και 350 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής.

To νέο προϊόν, ‘παραδοσιακά τυροπιτάκια, έχει πάρει τη θέση του στα ψυγεία του Συνεταιριστικού Παντοπωλείου που διατηρεί ο συνεταιρισμός στον Μεσότοπο.

 

Παγωτό & τυροκομικά

Η είσοδος του Συνεταιρισμού στο παγωτό έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. «Πρόκειται για καθαρό, αγνό προϊόν φτιαγμένο από ελληνικό πρόβειο γάλα και κατά την άποψή μου είναι ανώτερο από πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, όλα τα καταστήματα που το προσφέρουν στους πελάτες, όλοι έμειναν ικανοποιημένοι- η αποδοχή είναι τεράστια» μας λέει ενθουσιασμένος ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. και μας αποκαλύπτει ότι γίνονται οι πρώτες ενέργειες προκειμένου το παγωτό να ‘ανέβει’ στην Αθήνα.

Εκεί όμως που είναι κατά κύριο λόγο στραμμένο το ενδιαφέρον είναι η νέα τυροκομική μονάδα. Όπως είναι γνωστό ο  Συνεταιρισμός είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής τυροκομικών προϊόντων,  βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα θεμέλια και το 2022 ευελπιστεί ότι θα έχει  μια νέα σύγχρονη τυροκομική μονάδα που θα παράγει νέους κωδικούς για την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Βέβαια η πυρκαγιά δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς η  φωτιά έκαψε τα βασικά μηχανήματα που είχε προμηθευτεί ο Συνεταιρισμός: κορυφολόγο, ομογενοποιητή, παστεριωτή, μηχάνημα απόσμησης. Μηχανήματα που είχαν κοστίσει περίπου 200.000 ευρώ».

Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου λανσάρει συνεχώς νέες γεύσεις παγωτού, εδώ μια …χριστουγεννιάτικη.

 

Όρθιοι και πάλι

«Ήταν ένα ισχυρό σοκ αυτό που πάθαμε, καθώς καταστράφηκαν 20 χρόνια δουλειάς, η δουλειά 10 ανθρώπων που προσπαθούν να χτίσουν πέτρα- πέτρα το οικοδόμημα του Συνεταιρισμού. Ο Συνεταιρισμός όμως συνεχίζει, είμαστε ακόμα όρθιοι, είμαστε ακόμα ζωντανοί. Θα τον ξαναχτίσουμε» μας λέει με ένταση στη φωνή του το στέλεχος του συνεταιρισμού. Παθιασμένος, όπως οι περισσότεροι ομόλογοί του στο συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα, ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης είναι πεπεισμένος ότι ο δρόμος της συνεργασίας και της αλληλεγγύης είναι η μοναδική διέξοδος από τα προβλήματα.

«Οι καλοί, οι υγιείς συνεταιρισμοί είναι το μέλλον της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα» μας λέει και συμπληρώνει: «Εμείς, για παράδειγμα, είμαστε ένας συνεταιρισμός σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου, χωρίς χρέη,  με τζίρο 7-8 εκατ. ευρώ, με πολλές δραστηριότητες όπως σουπερμάρκετ, τυροκομείο, πρατήριο καυσίμων κ.ά. Το νόημα του συνεταιρισμού είναι ότι οι άνθρωποι της παραγωγής ορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους».

You might also like