Είδε τον ΥφΑΑΤ Κεδίκογλου η ΕΦΧΕ

Με θέμα την ενίσχυση στην αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής και τη βοοτροφία κρεοπαραγωγής

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες η σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής και την βοοτροφία κρεοπαραγωγής, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλία Κοτόπουλο.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την ΕΦΧΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος συνεταιρισμού Καστοριάς κι αντιπρόεδρος ΣΕΚ, η Άννα Μόσχου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ κι επικεφαλής της ομάδας Κόκκινης Φυλής, η Ελπίδα Σιδηροπούλου, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Σερρών, από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Νίκος Δημόπουλος από το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ παρών ήταν κι ο αντιπρόεδρος ΣΕΚ, Χρήστος Τσομπάνος.

Ανάγκη στήριξης του τομέα της βοοτροφίας – αγελαδοτροφίας

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν την ανάγκη ο τομέας να στηριχθεί, εφόσον η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε γάλα και κρέας και ζήτησαν θεσμικές βελτιώσεις στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Οι παραγωγοί γάλακτος και κρέατος μπορούν να παίρνουν έως τρεις επιδοτήσεις ενώ ξεχωριστό καθεστώς θα ισχύσει για τους παχυντές κρέατος.

Από την πλευρά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμου Κεδίκογλου επισημάνθηκε το πλαίσιο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ως προς τις γέννες, την πάχυνση εντός 6 μηνών και το σφάγιο ζώο μετά τον 1,5 χρόνο αλλά και για την πάχυνση στους εισαγωγείς.  Ο αρμόδιος υφυπουργός για την Κτηνοτροφία, Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλλει στη βελτίωση του στρατηγικού σχεδίου αλλά και στην πάταξη των ελληνοποιήσεων και τον εξορθολογισμό της αγοράς.


Το ύψος των ενισχύσεων

Γέννα, στο παρελθόν ήταν στα 170-180 ευρώ, μειώθηκε στα 155 -160 ευρώ, η αρχική πρόταση ήταν κοντά στα 40 ευρώ και τώρα πάει στα 140 ευρώ. Για εκτροφή 6-7 μηνών  η ενίσχυση ανέρχεται κοντά στα 200 ευρώ. Για πάνω από 14-15 μηνών σφάγιο η ενίσχυση θα ανέρχεται στα  200 -250 ευρώ. Τα ζώα πάχυνσης εισαγόμενα μετά τους  5-6 μήνες ελληνικής εκτροφής θα παίρνουν από 200 έως 250 ευρώ.


Συνάντηση με Κωστή Μπαγινέτα με Ηλία Κοτόπουλου

Σε τετ – α – τετ συνάντηση, που ακολούθησε του προέδρου της ΕΦΧΕ με τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος ζήτησε να διευθετηθεί το θέμα των ειδικών δικαιωμάτων και να υπάρξει συνολική στρατηγική για τους παραγωγούς γάλακτος, που έχουν πιεστεί τριπλά  από την πανδημία, τις χαμηλές τιμές στην αγορά, την ιλιγγιώδη άνοδο των ζωοτροφών και τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας το θέμα των ελληνοποιήσεων, που στρεβλώνει την αγορά. Ο κ. Μπαγινέτας υποστήριξε πως με την τριπλή ενίσχυση και με το πιστοποιητικό από σφαγείο, οι παραγωγοί γάλακτος μπορούν να έχουν σημαντική βοήθεια ως προς το κόστος εκτροφής ενώ με το πιστοποιητικό σφαγής θα εξορθολογιστεί η αγορά.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει αρκετά θετικά σημεία κι επιλύει κάποια προβλήματα ετών αλλά θα υπάρξουν και παραγωγοί, που, αν δεν προσέξουν, θα δουν μειώσεις.  Η αγορά γάλακτος έχει πιεστεί, οι ζωοτροφές γνωρίζουν ιλιγγιώδη αύξηση κι οι τιμές των προϊόντων είναι καθηλωμένες για τον παραγωγό. Μετά από καιρό, όμως, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΕΦΧΕ επιθυμεί να συμβάλλει στον διάλογο, που έχει ξεκινήσει, για να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να υπάρξει στρατηγική για το παρόν και το μέλλον της  γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας», σημείωσε ο κ. Κοτόπουλος σε δηλώσεις του στο ΥπΑΑΤ.

You might also like