Χρηματοδότηση κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας

Μια συζήτηση από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής

Στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης 9/2/2022 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής φιλοξένησε τον Κώστα Αποστολόπουλο, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με αντικείμενο τις χρηματοδοτήσεις της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας.
Κείμενο: Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus

 

Την συζήτηση προλόγισε η Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής και μετείχαν οι: Κώστας Αποστολόπουλος, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ζαφείρης Ναστούλης, Παναγιώτης Γκιοργκίνης, Νίκος Κορδαλής, Στράτος Τσικουράκης, Γιάννης Κοντογιάννης (Προέδρος), Νίκος Δημόπουλος και Ευαγγελία Μωραΐτη με συντονιστή τον Δημήτριο Μιχαηλίδη.

O Κώστας Αποστολόπουλος άνοιξε όλη την «βεντάλια» των πιθανών χρηματοδοτήσεων και δέχθηκε επεξηγηματικές ερωτήσεις. Εξήγησε με απλά λόγια ότι η στρατηγική για την Ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα εστιάζεται στην γνώση, στις συνεργασίες, στο περιβάλλον και στις επενδύσεις. Η γνώση υποστηρίζεται με επιδοτήσεις (grand) στο ΠΑΑ με τις δράσεις εκπαίδευσης κτηνοτρόφων (κατά γενική ομολογία ανεπαρκείς) και το σύστημα παροχής εξειδικευμένων συμβουλών-τις λεγόμενες συμβουλές που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο. Η συνεργασία υποστηρίζεται με επιδοτήσεις (grand) στο ΠΑΑ με την επιδότηση σύστασης Ομάδων Παραγωγών (μέτρο 9) και με την χρηματοδοτική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και ερευνητών Μέτρο 16).

Το περιβάλλον υποστηρίζεται με επιδοτήσεις (grand) στο ΠΑΑ με ενίσχυση δράσεων βιοποικιλότητας, με μείωση ρύπανσης νερού, με μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και με την ενίσχυση της Βιολογικής γεωργίας. Οι γενικές δημόσιες επενδύσεις υποστηρίζονται με επιδοτήσεις (grand) και περιλαμβάνουν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα, την Αγροτική Οδοποιία, τους Νέους Γεωργούς, τις Μικρές Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, την Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης. Η διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων περιλαμβάνει τις Προκαταβολές, την Εκχώρηση των επιχορηγήσεων, την Κάρτα του αγρότη και τις Φορολογικές ρυθμίσεις (του Αναπτυξιακού νόμου).

Χρηματικές ενισχύσεις

Όσον αφορά τις επιστρεπτέες χρηματικές ενισχύσεις-ΔΑΝΕΙΑ υπάρχει το Ταμείο Μικρών Δανείων (40 εκατ. ευρώ) για δάνεια 3.000-25.000 ευρώ, όπου παρέχεται δυνατότητα τεχνικής στήριξης, και το μισό δίνεται ατόκως, ενώ το άλλο μισό με το επιτόκιο της αγοράς. Επειδή το ΠΑΑ εγγυάται το 80% του συνολικού δανείου οι εξασφαλίσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές ή ακόμα και καθόλου εξασφαλίσεις. Θα λειτουργήσει τον Ιουν 2022 (Δεν έχουν ορισθεί ακόμα οι διαχειριστές του).

Επίσης υπάρχει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (480 εκατ. ευρώ) για δάνεια 10.000-5.000.000 ευρώ , όπου τα έξοδα φακέλου είναι μειωμένα κατά 20%, οι εξασφαλίσεις μειωμένες κατά 50-100% και το επιτόκιο δανεισμού μειωμένο κατά 0,5-1,25 εκατοστιαίες μονάδες. Λειτουργεί, έχει δώσει 300 δάνεια μέχρι τώρα.. Το δάνειο μπορεί να είναι για επένδυση ή/& για κεφάλαιο κίνησης (μέχρι 200.000 ευρώ), ή για κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής (με συμψηφισμό δημόσιας δαπάνης).

Στις εφάπαξ επιδοτήσεις (grand) οι δαπάνες καλύπτουν μόνο καινούργιο εξοπλισμό. Στα δάνεια μπορεί να αγορασθεί και μεταχειρισμένος εξοπλισμός.

Ο Κ. Αποστολόπουλος επεσήμανε με επίταση ότι για να υπάρχει περίπτωση να ωφεληθεί κάποιος από τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να καταγράψει την ανάγκη του, να φτιάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο (έξοδα, δαπάνες, έσοδα κλπ), να ερευνήσει την αγορά των χρηματοδοτήσεων, να κάνει την αίτησή του στο ependyseis.gr & να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Τράπεζα της επιλογής του.

Απορίες κτηνοτρόφων

Και ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από την ενημέρωση από τον Κ. Αποστολόπουλο, μπορεί να δημιουργήθηκαν απορίες σε κάποιον από όσους παρακολουθούσαν στο facebook της μορφής:

  • Γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση της Ελληνικής Βουλής (Ν 4235/2014) για την λειτουργία στεγασμένων Αγορών Αγροτών, που ρευστοποιώντας το 20% της ετήσιας παραγωγής τους θα αποκτούσαν επαρκή ρευστότητα για να μην εξαρτώνται από τις Τράπεζες για κεφάλαια κίνησης;
  • Γιατί διατηρούν σε κατάσταση ομηρείας το 90% των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αποκλείοντάς τους από την μεταποίηση (οικοτεχνία), αποκλείοντάς τους από τον εκσυγχρονισμό (Σχέδια Βελτίωσης) και από τις επενδύσεις;
  • Γιατί μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι οι γραφειοκράτες επιμένουν να καταστρέφουν την ισορροπία στο ελληνικό περιβάλλον και προσπαθούν να εξωθήσουν σε ανισόρροπα υπερμεγέθη, ενώ η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με δυνατότητες μικρών συνεργατικών ποιοτικών παραγωγών;
  • Γιατί η εξειδίκευση και απομόνωση του κάθε παράγοντα από τους επιστήμονες κατάντησε να καταστρέψει την συμβιωτική σχέση της χλωρίδας και της πανίδας (δάσος με πρόβατα) και την συμβιωτική σχέση των κοινωνιών (αστοί με αγρότες) με ισορροπία;
  • Γιατί οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί πραγματικών αξιών- δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι, με τις οργανώσεις τους το πλούτο που παράγουν ή ακόμα και να διαχειριστούν μόνοι τους τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις;
You might also like