Τυροκομία Νάξου- Εμμαν. Β. Κουφόπουλος: Συλλέκτης βραβείων & πρέσβης ποιότητας
Το Dairy News συζητάει με την Αρχοντούλα Μαράκη- Κουφοπούλου
Η Τυροκομία Νάξου Εμμαν. Β. Κουφόπουλος είναι μια Ναξιώτικη τυροκομική εταιρία η οποία τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί εντός κι εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας ότι η δημιουργικότητα κι η εξωστρέφεια είναι οι δύο παράγοντες που σε συνδυασμό με την ποιότητα δημιουργούν το τρίδυμο που …κερδίζει.
Την ημέρα που επισκεφτήκαμε το κατάστημα που διατηρεί η Τυροκομία Νάξου Εμμαν. Β. Κουφόπουλος στο κέντρο του Κυκλαδίτικου νησιού η φωτογράφιση ήταν δύσκολη υπόθεση: συνεχής είσοδος Ελλήνων και ξένων τουριστών, ντόπιων καταναλωτών αλλά και προμηθευτών καθιστούσε το εγχείρημα δύσκολο την ώρα που το προσωπικό όχι μόνο εξυπηρετούσε αλλά και συνομιλούσε με τους δεκάδες πελάτες ότι μπορεί να φανταστεί κανείς για την εξαιρετική και πολυβραβευμένη γκάμα τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας.
Στο μικρό κελάρι του καταστήματος, το οποίο λειτουργεί και ως εκθετήριο, μας υποδέχεται η Αρχοντούλα Μαράκη- Κουφοπούλου, σύζυγος του ιδιοκτήτη η οποία με υπομονή απάντησε τις ερωτήσεις μας. Μέρος αυτής της συζήτησης μεταφέρουμε εδώ, με την επισήμανση ότι πραγματοποιήθηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 2022 και δημοσιεύτηκε σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Dairy News.

Με αφετηρία την κτηνοτροφία…
«Παλαιότερα είχαμε κοπάδι 100 ζώων αλλά οι σταβλικές εγκαταστάσεις που διαθέταμε βρίσκονταν σε μια περιοχή η οποία ανοικοδομήθηκε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί ένας στάβλος εκεί. Αναγκαστήκαμε να δώσουμε τα ζώα τα οποία εκτρέφαμε με πολύ σεβασμό και προσοχή. Αργότερα ζητήσαμε βοήθεια από το κράτος για να ανακτήσουμε το ζωικό κεφάλαιο αλλά δεν τη λάβαμε.
Επεξεργαζόμαστε περίπου 5 τόνους γάλα τη μέρα αλλά η παραγωγή μας ποικίλει ανάλογα με τη ζήτηση, για το λόγο αυτό δεν έχουμε σταθερότητα στην παραγωγή. Συνεργαζόμαστε με περίπου 100 παραγωγούς, 30 από τους οποίους συνεργάζονται με την εταιρία από την ημέρα που ξεκίνησε. Αγοράζουμε γύρω στα 50 λεπτά το αγελαδινό γάλα και 80-90 λεπτά το αιγοπρόβειο. Η τιμή είναι ήδη υψηλή για τα επίπεδα της Νάξου και φτάνει μέχρι κι ένα ευρώ για το πρόβειο.
Οι τυροκόμοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Ειδικά εμείς ως επιχείρηση και μιλώντας για τον τόπο μας, τη Νάξο, προσέχουμε το γάλα που συλλέγουμε, στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η μικρή κτηνοτροφία δεν είναι εύκολη στην Ελλάδα. Δεν έχουμε τα μεγάλα ποσά για να το κάνουμε, όπου μπορούμε όμως βοηθάμε».

Πέρασμα στην τυροκομία
«Εν μέσω πανδημίας αξιοποιήσαμε την τρούφα και κυκλοφορήσαμε βούτυρο και μαλακό τυρί με τρούφα, ενώ αναπτύξαμε και τη σειρά ‘Γαλατερό’ με δαμάσκηνα, πράσο κ.ά. Είναι ένα τυρί που το εμπνευστήκαμε από την τοπική παράδοση, ένα ελαφρύ τυρί που αρέσει πολύ. Κυκλοφορήσαμε επίσης Γραβιεράκι χωρίς αλάτι και ανάλατη Μυζηθρούλα. Η γραβιέρα ΠΟΠ είναι το Νο1 σε πωλήσεις προϊόν μας γιατί είναι το πιο διαφημισμένο τυρί. Το Νάξιον, το οποίο έρχεται από την παράδοση του αρσενικού, ένα άλλο προϊόν μας είναι επίσης ψηλά στις πωλήσεις.
Ο καταναλωτής δεν προτιμάει το τυρί από απαστερίωτο γάλα γιατί εγκυμονεί κινδύνους, γνωρίζω όμως ότι οι Γάλλοι το προτιμούν γιατί στα χέρια τους και ύστερα από κάποιες διαδικασίες φτάνει στην επιθυμητή ποιότητα που επιθυμούν. Εμείς, για την ώρα, έχουμε τυριά μόνο από παστεριωμένο γάλα. Εμφιαλώνουμε γάλα – πλήρες κι ελαφρύ αγελαδινό και κατσικίσιο όταν υπάρχει- και φτιάχνουμε γιαούρτια μόνο για το κατάστημά μας, προϊόντα που απευθύνονται σε απαιτητικό κοινό» .
Έλεγχος της αγοράς γάλακτος
«Σε μια επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα να ελεγχθεί, όπως είναι η δική μας, που παράγει ΠΟΠ προϊόν κι έχει το ‘Ελληνικό Σήμα’, όπως η δική μας, ο έλεγχος είναι συνεχής και ουσιαστικός. Οι έμπειροι ελεγκτές, με μια ματιά αντιλαμβάνονται ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, τις ποσότητες αγοράζουμε, τι τιμολόγια κόβουμε και τι προϊόν παράγουμε αλλά κι εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε δώσει ποτέ δικαίωμα.
Εκεί που θεωρώ ότι θα πρέπει κάτι να αλλάξει είναι οι έλεγχοι του γάλακτος: πληρώνουμε με δικά μας έξοδα την αποστολή των δειγμάτων και από τις καθυστερήσεις πολλές φορές το γάλα φτάνει αλλοιωμένο. Θα έπρεπε στα νησιά να υπάρχει ένα χημείο σε κάποιο κομβικό σημείο, π.χ. στη Σύρο αν μιλάμε για τις Κυκλάδες. Διευκρινίζω όμως ότι δεν είναι το κόστος το πρώτο πρόβλημα αλλά η καθυστέρηση».

Κράτος και τυροκομία
«Για πρώτη φορά βοηθηθήκαμε φέτος από το κράτος- μικρή βοήθεια αλλά τη χρειαζόμασταν. Παλαιότερα – και δεν έχει να κάνει με τις κυβερνήσεις αυτό- δεν είχαμε βοηθηθεί διότι είτε η βοήθεια αργούσε είτε οι αιτήσεις μας απορρίπτονταν. Όταν ζητήσαμε επιχορήγηση για την ανάκτηση του ζωικού κεφαλαίου, βρήκαμε ένα πρόγραμμα για να ενταχθούμε αλλά μέχρι ετοιμαστούμε το πρόγραμμα είχε λήξει. Όσο για την προβολή σε εκθέσεις, στο παρελθόν χρειαζόταν να έχεις κάποιο όγκο παραγωγής- που εμείς δεν είχαμε.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου της τυροκομίας γνωρίζουν πολύ καλά ο καθένας τι ανάγκες έχει η επιχείρησή τους και το μόνο που ζητούν από την πολιτεία είναι η ενίσχυση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Το κράτος θα πρέπει να τους βοηθήσει για να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό διότι δεν είναι εύκολη η χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Γι’ αυτό προτιμάμε την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος. Η προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων κι όταν εφόσον ο τυροκόμος έχει προγραμματίσει σε κάθε λεπτομέρεια στην επένδυσή του.
Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των διεθνών κεφαλαίων για τον ελληνικό γαλακτοκομικό κλάδο δεν είναι κάτι καινούργιο. Κατά καιρούς εντάσσονται ελληνικές εταιρίες στην ‘ομπρέλα’ ξένων, άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πολλοί όμιλοι προέκυψαν από εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων. Παλαιότερα μας έχει γίνει μια σχετική πρόταση, αλλά την απορρίψαμε. Πρέπει να σταθεί η πολιτεία στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες που πωλούνται δεν έχουν προβλήματα επιβίωσης αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν».

Η Τυροκομία Νάξου διαθέτει δύο καταστήματα σε Νάξο και Αθήνα, δίκτυο διανομής που τροφοδοτεί τα σημεία λιανικής ενώ έχει τοποθετηθεί και σε μεγάλες αλυσίδες.