Ο Παύλος Σατολιάς, νέος πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ

Νέο ξεκίνημα για το συνεταιριστικό κίνημα- Δηλώσεις του ΥπΑΑΤ

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου η εκλογική διαδικασία στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία ανέδειξε πρόεδρο τον Πελοποννήσιο συνεταιριστή Παύλο Σατολιά (Συνεταιρισμός Καλαβρύτων), α’ αντιπρόεδρο τον Ηπειρώτη  Ανδρέα Δημητρίου (ΑΣΠΙ Πίνδος) και β’ αντιπρόεδρο τον Χρήστο Γιαννακάκη, μέχρι πρότινος προσωρινό πρόεδρο του υπό σύσταση οργάνου.

 

Θυμίζουμε οτι μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα παρέμενε διασπασμένο και για το λόγο αυτό ανίσχυρο, οι αντιμαχόμενες πλευρές κατάφεραν πριν από περίπου ένα χρόνο να συμφωνήσουν σε ενιαία εκπροσώπηση. Οι διαφορές ΕΘΕΑΣ και ΣΑΣΟΕΕ  γεφυρώθηκαν, αναδείχθηκε προσωρινή διοίκηση η οποία οδήγησε το συνεταιριστικό κίνημα στη χθεσινή διαδικασία από την οποία προέκυψε το νέο προεδρείο.

Παρέμβαση Γεωργαντά

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του, μέσω διαδικτύου στο πλαίσιο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν από την εκλογική διαδικασία τόνισε οτι «Είναι η αρχή της λειτουργίας του νέου πρότυπου συλλογικότητας και συνεργατισμού, του νέου υποδείγματος συνεταιρισμού»,  δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην ανάγκη έντονης και στέρεας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο τελευταίων ετών, κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η παθολογία του παρελθόντος με τις αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης και μειωμένη ισχύ προσφοράς, την απομόνωση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δυναμικές αγορές  και τελικά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας. Ο Νόμος  4673/11.3.2020, ήταν, όπως σημείωσε, η αφετηρία για τη διαδικασία μετασχηματισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε ένα εκσυγχρονιστικό, ανταγωνιστικό, δυναμικό, επιχειρηματικό, λειτουργικό, επικερδές πλαίσιο και περιεχόμενο.

Στιγμιότυπο από το συνέδριο της ΕΘΕΑΣ.

 

Ο μετασχηματισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπορεί να ήταν πάντοτε μια αναγκαιότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά σήμερα η αναγκαιότητα αυτή έχει ενισχυθεί λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, γεωπολιτικής και της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ΕΘΕΑΣ θα υπηρετήσει το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, χωρίς τη σκιά της ηθικής απαξίωσης του παρελθόντος.

«Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη, συνέπεια, ρεαλισμό, νέα δυναμική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη και απτά αποτελέσματα που το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο και λειτουργία εγγυώνται. Ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση και από νέους αγρότες, που θα υπηρετήσουν το αγροτικό επάγγελμα και επιχειρηματικότητα αισιόδοξα και ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής.  Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται εσωτερική λειτουργική και οργανωτική ευελιξία, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όλες οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν», είπε, τονίζοντας ότι το ΥπΑΑΤ θα βρίσκεται στο πλευρό της ΕΘΕΑΣ ως συνεργάτης, συνομιλητής και συνοδοιπόρος για την επιτυχία του κοινού σκοπού.

You might also like