Ξεκίνησε η Cibus 2022 στην Πάρμα

Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη του Dairy News μεταδίδει από τη μεγάλη έκθεση τροφίμων

Άνοιξε τις πύλες της χθες 3 Απριλίου η έκθεση τροφίμων και ποτών Cibus 2022, στην Πάρμα της Ιταλίας για να υποδεχτεί  περίπου 3.000 εκθέτες, περίπου 2.000 αγοραστές απ΄ όλο τον κόσμο, ειδικά από τις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γερμανίας, καθώς και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Είναι η πρώτη διοργάνωση χωρίς περιοριστικά μέτρα εδώ και δύο χρόνια. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Stefano Patuanelli.
Αποστολή: Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη Menarin

 

Η αίσθηση που αποκομίσαμε από την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ήταν ότι η παρουσία κοινού ήταν κάπως περιορισμένη, ουσιαστικά όμως πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση με φυσική παρουσία κοινού εδώ και δύο χρόνια καθώς η περυσινή διοργάνωση είχε πάρα πολλά μέτρα προστασίας αποθαρρύνοντας τους επισκέπτες. Η γαλακτοκομική/ τυροκομική παρουσία της Ελλάδας στην Cibus 2022 είναι περιορισμένη καθώς η χώρα μας συμμετέχει με τις εταιρίες Χώτος και Φάρμα Κουκάκη σε κοινό περίπτερο και την εταιρία Όλυμπος.

 

Τα κύρια θέματα που απασχολούν την έκθεση όσο και τα συνέδριά της  είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της παραγωγής τροφίμων και η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, οι προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς για τα ιταλικά αγροδιατροφικά προϊόντα, ενώ για μια ακόμα φορά από τις συζητήσεις στα παράλληλα events αναδείχτηκε η βαθιά πίστη των Ιταλών στη συνεργασία των παραγωγών, των φορέων και τους κράτους σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για την προβολή και την προώθηση των ιταλικών προϊόντων.

Οι Ιταλοί επιμένουν στην ‘ποιότητα’ και την ‘υπεροχή’ των προϊόντων τους και θεωρούν ότι αυτές οι δύο παράμετροι της παραγωγής θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν το motto της χώρας τους.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των εταιριών του κλάδου στην Cibus 2022 απασχόλησαν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που χτυπάει και την Ιταλία και κοινή πεποίθηση είναι οτι  τα γεγονότα αυτά δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος των καταναλωτών αλλά θα πρέπει το ιταλικό κράτος να παρέμβει για την προστασία του εισοδήματος και τη διατήρηση της κατανάλωσης.

You might also like