Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2022

Δύο δεκαετίες εορτασμός της αξίας του γάλακτος- Ανακοίνωση του ΟΗΕ

Ο διεθνής φορέας World Milk Day  με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εδώ και δύο δεκαετίες, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τη σπουδαιότητα της ημέρας και τις αξίες της γαλακτοπαραγωγής για τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Την 1η Ιουνίου, οι λάτρεις του γάλακτος σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2022. Ο συγκεκριμένος διεθνής εορτασμός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2001 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για να γιορτάσει και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη διατροφική και οικονομική σημασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

«Το γάλα είναι ένα από τα πιο παραγόμενα και πολύτιμα γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως. Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας και ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος πρωτεϊνών και λίπους για τον άνθρωπο. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια και σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση της πείνας και του υποσιτισμού, ιδίως μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων, π.χ. των εγκύων γυναικών και των παιδιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

«Εκτός από την παροχή στα παιδιά μιας ποικιλίας βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών για να τα διατηρήσει υγιή, το γάλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να βοηθήσει στην οικοδόμηση και τη διατήρηση ισχυρών οστών. Το γάλα είναι μια σημαντική πηγή υγιών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, ιώδιο, σίδηρος, κάλιο, φυλλικά άλατα, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, πρωτεΐνη και λίπος» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.


Κεντρική φωτογραφία: Arla Foods/ Facebook

You might also like