Νέος κτηνοτροφικός φορέας στην αιγοπροβατοτροφία

Με στόχο την κοινή διεκδίκηση καλύτερων τιμών στο γάλα- Μεγάλη αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο- Κίνδυνοι για τα κοπάδια σε πολλές περιοχές της χώρας

Νέο συλλογικό φορέα σύστησαν αιγοπροβατο-κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι συνεταιρισμών απ΄ όλη την Ελλάδα, με στόχο όπως διαμηνύουν τον συντονισμό των δυνάμεών τους στην προσπάθεια διεκδίκησης καλύτερων τιμών γάλακτος. Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή κατά την οποία έχουν μαζευτεί πολλά ‘σύννεφα’ πάνω από την ελληνική γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία.

 

Ο συλλογικός φορέας φέρει την ονομασία Πανελλήνια Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (ΠΟΠΑΓ) και σε αυτήν έχουν υπογράψει προς το παρόν πάνω από 30 εκπρόσωποι συνεταιρισμών. Προς το παρόν ο νέος αυτός φορέας, η κτηνοτροφική αυτή Ομάδα, είναι άτυπη, ενισχύεται όμως καθημερινά με νέα (συλλογικά) μέλη.


Στην πρώτη συνάντηση της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος παρίσταντο εκπρόσωποι συνεταιρισμών από την Φλώρινα, τα Γιάννενα, τις περισσότερες Θεσσαλικής πόλεις, την Πάτρα, την Καστοριά κ.ά.


Στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση της πρωτοβουλίας, αναδείχθηκε το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει με το κόστος της γαλακτοπαραγωγής- είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αγροτική Έκφραση και του δημοσιογράφου Χρήστου Αθανασιάδη, το κόστος της παραγωγής πρόβειου γάλακτος έχει φτάσει  πλέον στο δυσθεώρητο 1,65 ευρώ (μεσοσταθμικά).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Αγροτικής Έκφρασης «οι σημερινοί παρόντες, που απαρτίζουν την νεοσυσταθείσα ΠΟΠΑΓ, ουσιαστικά παράγουν περίπου 110.000 τόνους γάλακτος από τους συνολικά 670.000 τόνους της χώρας μας, ενώ με την διευρυμένη συνάντηση της 5ης Ιουλίου, όπως είναι φυσικό θα αυξήσει  ακόμα περισσότερο το ποσοστό γάλακτος αυτών που θα συμμετέχουν στην Ομάδα».

Δηλώσεις στο Dairy News

Μεταξύ αυτών που έλαβαν την πρωτοβουλία για τη σύσταση της ΠΟΠΑΓ   είναι  Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, ένας μαχητικός συνδικαλιστής ο οποίος συμμετέχει στις περισσότερες από τις διεκδικητικές κινήσεις του κτηνοτροφικού κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Το Dairy News συνομίλησε με τον Γιώργο Βαϊόπουλο, ο οποίος μας εξήγησε ότι η ΠΟΠΑΓ δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση κτηνοτρόφων, αλλά για τη δημιουργία μιας ομάδας κτηνοτροφικών συνεταιρισμών που αντιπροσωπεύουν τεράστια δύναμη στο χώρο της γαλακτοπαραγωγής, «η Ομάδα αυτή θα αντιπροσωπεύει μέχρι και 200.000 τόνους γάλακτος» μας είπε και συμπλήρωσε: «Σας καλώ να έρθετε την επόμενη εβδομάδα στη συνάντησή μας για να δείτε εκεί με τα μάτια σας την αγωνία χιλιάδων παραγωγών απ΄ όλη την Ελλάδα για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους».

Όπως μας επεσήμανε ο κ. Βαϊόπουλος, η βιομηχανία, την οποία ο ίδιος θεωρεί συνεργάτη των κτηνοτρόφων κι όχι αντίπαλο, έχει κλείσει από το φθινόπωρο τιμές γάλακτος που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα, προκειμένου να μην καταστραφούν οι προβατοτρόφοι, την στιγμή μάλιστα που η ίδια η βιομηχανία έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της, κυρίως της φέτας.


Φωτογραφία: Χρήστος Αθανασιάδης

You might also like