Ελασσόνα: ‘Βλέπουν’ και πάλι Γαλακτοκομική Σχολή

Δεύτερη προσπάθεια από τη δημοτική αρχή και τοπικούς φορείς

Στην Ελασσόνα, μια από τις κορυφαίες τυροκομικές πόλεις της χώρας, υπάρχει κινητικότητα αυτό το διάστημα για την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής που δεν ευτύχησε στην πρώτη προσπάθειά της. Στα τέλη Ιουνίου και στο πλαίσιο δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε εκ νέου η ίδρυση και λειτουργία ΙΕΚ Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μουκίδης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας κατέθεσε και ανέλυσε την πρόταση της δημοτικής αρχής για την ίδρυση και τη λειτουργία ΙΕΚ Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στην Ελασσόνα.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελασσόνας προχωράει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να λειτουργήσει ένα τμήμα σε νέες εγκαταστάσεις και εργαστήρια, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου οι απόφοιτοι θα είναι σύγχρονοι επαγγελματίες, με αναγνωρισμένη αξία στον χώρο και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, τοποθετώντας την κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική επαρχία Ελασσόνας σε κυρίαρχο ρόλο οδηγού που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του γαλακτοκομικού κλάδου. Τα λάθη και οι παραλείψεις που μπορεί να έγιναν δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν κανέναν. Πιστεύω πως όλοι είχαν και έχουν την πρόθεση για τη λειτουργία του. Θέλουμε να είμαστε το έβδομο αγροτικό ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Με σύμπνοια και συνεργασία θα τα καταφέρουμε. Ευχαριστίες σε όλα τα κόμματα και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη στήριξή τους».

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας, με θέμα την (επαν)ίδρυση της εκεί Γαλακτοκομικής Σχολής. Φωτογραφία: Γιάννης Μουκίδης/ εφημερίδα Ελευθερία.

 

Είναι όμως εφικτή η δημιουργία σχολής στην Ελασσόνα, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια του 2017 η οποία αν και προσέλκυσε αρχικά περίπου 30 μαθητές τη δεύτερη χρονιά ανέστειλε τη λειτουργία της και προκάλεσε δημοτική, ακόμα και πολιτική αντιπαράθεση;

Σύμφωνα με παράγοντα της Ελασσόνας, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών τόσο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το 2017 όσο και στην πρόσφατη του Ιουνίου 2022, «Είναι εφικτή η δημιουργία Σχολής διότι στην περιοχή μας υπάρχουν 3-4 μεγάλα, σύγχρονα τυροκομεία κι ορισμένα μικρότερα στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν την προσπάθεια. Υπάρχει όμως η απορία όλων για το αν τελικά θα γίνει» μας λέει ο συνομιλητής μας σπεύδει όμως να διευκρινίσει πως «αυτή τη φορά και με τη γνώση του παρελθόντος, φαίνεται πως η προσπάθεια είναι πιο οργανωμένη. Τελικά, είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Αξίζει να σημειώσουμε οτι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ελασσόνας, όπου λήφθηκε η απόφαση να γίνει δεύτερη προσπάθεια για δημιουργία σχολής παρίσταντο δύο βουλευτές του νομού Λαρίσης.

You might also like