Συσκευασία: Με το βλέμμα στο περιβάλλον

Τάσεις και λύσεις για καινοτομία & προστασία περιβάλλοντος

Η μετάβαση της βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος από τη σημερινή, σχετικά ενεργοβόρα και με αυξημένο κόστος, παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε μια νέα εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος και η κυκλική οικονομία θα πρωταγωνιστούν είναι μια συνεχής προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο. Η καινοτομία γίνεται …ανάγκη.

 

Η συσκευασία παίζει μείζονα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια γι’ αυτό και οι ειδήσεις που μας έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη, συγκλίνουν προς την ίδια περίπου κατεύθυνση.  Μετά τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και, μεμονωμένα, τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που προωθούν κανονισμούς και προγράμματα για τη μείωση της πλαστικής συσκευασίας, τώρα και η Ταϊβάν μπαίνει στην μάχη για το περιορισμό του PVC.

Περιορισμός του PVC

Η αρμόδια αρχή προστασίας του περιβάλλοντος στη μικρή αυτή ασιατική χώρα με τη μεγάλη όμως βιομηχανική παραγωγή έθεσε τέρμα στη χρήση πλαστικού για τη συσκευασία τροφίμων στις αρχές του περασμένου Ιουλίου για δύο λόγους:  για να περιοριστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Η Ταϊβάν γίνεται η τρίτη χώρα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας που εισέρχεται σε μια εποχή χωρίς πλαστική συσκευασία. Η Νέα Ζηλανδία είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2022 (θέτει εκτός αγοράς την πλαστική συσκευασία για τη διακίνηση τροφίμων το φθινόπωρο του 2022), ενώ ακόμα πιο πριν, το 2020 ανάλογη απόφαση είχε λάβει η Κορέα- δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τρεις νησιωτικές χώρες που έχουν περιορισμένες πλέον δυνατότητες ταφής των απορριμμάτων τους.

Η αρμόδια αρχή προστασίας του περιβάλλοντος στην Ταϊβάν, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εξαιτίας της φύσης του PVC (και των σταθεροποιητών που βρίσκονται στη δομή του), η ανθρώπινη υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο εφόσον συνεχιστεί η χρήση του, κίνδυνοι που περιλαμβάνουν φυσικά διάφορες μορφές καρκίνου.

Μπουκάλια για υγρά τρόφιμα και νερό με μη αποσπώμενο καπάκι είναι η νέα τάση στη διεθνή αγορά συσκευασίας και η γερμανική Krones είναι μια από τις εταιρίες- κολοσσούς που σπεύδουν να εναρμονιστούν με κάτι που θα ισχύει ως νόμος στην ΕΕ μετά το 2024.

 

Αντικατάσταση του αλουμινίου 

Δεν είναι όμως μόνο το – αναμφίβολα επικίνδυνο- PVC που βρίσκεται στο στόχαστρο των μεγάλων εταιριών και των φορέων ανακύκλωσης παγκοσμίως. Προσπάθεια γίνεται πλέον και για τη μείωση της χρήσης του αλουμινίου το οποίο έχει κι αυτό μια μικρή μεν αλλά διόλου ευκαταφρόνητη συνεισφορά στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ θεωρείται το πιο ασφαλές προστατευτικό υλικό στη βιομηχανία των τροφίμων.  Και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν κορυφαίες εταιρίες συσκευασίας όπως η Tetra Pak. Η εταιρία χρησιμοποιεί αλουμίνιο στις συσκευασίες γάλακτος που παράγει κι όπου η αναλογία είναι 75% χαρτόνι, 25% πλαστικό και 5% αλουμίνιο.

Παρόλο που το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι μη τοξικό tainting και ανακυκλώσιμο, παρόλο που το πάχος του στις σύγχρονες συσκευασίες υγρών τροφίμων είναι ελάχιστη, εντούτοις θεωρείται ότι συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου γι’ αυτό κι εταιρίες που το χρησιμοποιούν κατά κόρον, όπως η Tetra Pak,  ψάχνουν να βρουν τρόπους για τον περιορισμό της χρήσης του.

Η πολυεθνική εταιρία με τη μεγάλη πείρα στην παραγωγή καινοτομικών προϊόντων κινείται αυτό το διάστημα για τη δημιουργία νέων υλικών που θα ασφαλίζουν το υγρό τρόφιμο και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται  στη διαδικασία αντικατάστασης του αλουμινίου με νέα υλικά με βάση τα πολυμερή. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο δοκιμάζει στην Ιαπωνία συσκευασίες με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους κι έχει ήδη πετύχει τη δημιουργία μιας καινοτομικής συσκευασίας για χυμούς λαχανικών.

You might also like