Ψηλά οι πωλήσεις βουτύρου στις ΗΠΑ

Αν και μειωμένες σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας

Ψηλά βρίσκονται παρά την οικονομική ύφεση οι πωλήσεις βουτύρου στις ΗΠΑ, μια αγορά της τάξης των 3,52 δισ. δολαρίων σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία IRI (στοιχεία ενός χρόνου την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου 2022).

 

Το παραπάνω νούμερο αφορά τη συνολική αγορά στην οποία περιλαμβάνονται παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, μικρά καταστήματα, κλειστές αγορές όπως οι ένοπλες δυνάμεις κ.ά. Η αγορά του βουτύρου στις ΗΠΑ έχει υποστεί μείωσης της τάξης του 2,2% σε σύγκριση με την περίοδο του περασμένου  χρόνου ( από 15 Μαΐου 2020 μέχρι 15 Μαΐου 2021). Οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν κατά 7,6%, η αξία τους υποχώρησε κατά 932 εκατ. δολάρια, ωστόσο η τιμή ανά τεμάχιο αυξήθηκε 21 σεντς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στα 3,78 δολάρια. Δηλαδή το προϊόν ακρίβυνε.

Η εικόνα δεν είναι ίδια για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς υπάρχουν κορυφαίοι παραγωγοί βουτύρου οι οποίοι είδαν τις πωλήσεις τους, ειδικά στην κατηγορία του αρωματισμένου βουτύρου όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία, να αυξάνονται και μάλιστα εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η Kerrygold παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 188%, η Chef Samy κατά 140%, η Seagold κατά 121%, πάντα στην κατηγορία του αρωματισμένου βουτύρου.

Όπως άλλωστε συνέβη σε αρκετές χώρες του κόσμου η αύξηση στην κατανάλωση βουτύρου το προηγούμενο διάστημα οφειλόταν στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του γενικού πληθυσμού και στις ΗΠΑ παρέμεινε σπίτι του κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και μαγείρεψε περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας βούτυρο.

You might also like