Le Gruyère AOP surchoix: Καλύτερο τυρί του κόσμου για το 2022

Ελβετικό προϊόν που ανακηρύχθηκε The World Champion Cheese 2022

Τα φετινά World Cheese Awards ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και το ελβετικό τυρί Le Gruyère AOP surchoix, το οποίο παράγει η εταιρία Vorderfultigen απέσπασε το ανώτερο βραβείο του σχετικού διαγωνισμού και ανακηρύχθηκε World Champion Cheese. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο International Convention Centre Wales, στο Newport της Μεγάλης Βρετανίας. Καλύτερο ελληνικό τυρί, το Κατσικίσιο Τυρί Μενοίκιο που παράγει ο συνεταιρισμός Μενοίκιο.

 

Το τυρί που απέσπασε τη διάκριση World Champion Cheese αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ 4.434 διαγωνιζόμενων τυριών (ρεκόρ συμμετοχών στα φετινά World Cheese Awards), από όλο τον κόσμο. Τα τυριά βαθμολογήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες όπως η εμφάνιση, το σώμα, το άρωμα, η υφή κ.ά.

Ο Dennis Kaser, διευθυντής διεθνούς μάρκετινγκ της μάρκας Le Gruyère AOP (δεξιά στην  φωτογραφία που ακολουθεί) αμέσως μετά τη βράβευση δήλωσε: «Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει την ποιότητα πίσω από όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνεργάζονται για την παρασκευή του. 1 900 γαλακτοπαραγωγοί, 155 τυροκόμοι και 11 τυροκομικές μονάδες. Αυτή η συνεργατική εργασία έχει ως αποτέλεσμα ένα τόσο υψηλής ποιότητας τυρί, το οποίο αγαπά ο καταναλωτής. Είμαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ τη Le Gruyère».

Tο Le Gruyère AOP surchoix είναι ένα τυρί μακράς ωρίμανσης που παρασκευάζεται από νωπό αγελαδινό γάλα το οποίο έχει ελαφρώς εύθρυπτη υφή.  Η κριτική επιτροπή το περιέγραψε ως ένα «πραγματικά τέλειο χειροποίητο τυρί, που λειώνει στη γλώσσα» Στην δεύτερη θέση τερμάτισε το  Gorgonzola Dolce DOP που παράγεται από την τυροκομική εταιρία De’ Magi από την Ιταλία.

 

Η διαδικασία

Τα 4.434 διεθνή τυριά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό στάλθηκαν στην Ουαλία με πλοία, φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα  απ’ όλο τον κόσμο, με τους διοργανωτές να αίρουν κάθε εμπόδιο εισόδου για πολλούς βιοτέχνες τυροκόμους. Καθένα από τα δείγματα εξετάστηκε προσεκτικά από την κριτική επιτροπή, με τη συμμετοχή τυροκόμων, αγοραστών, σεφ, λιανοπωλητών και συγγραφέων, για να κριθεί αν άξιζε ένα χάλκινο, ασημένιο, χρυσό ή σούπερ χρυσό βραβείο.

Όπως πάντα η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Από τα 4.434 τυριά επιλέχθηκαν 98 Super Gold τυριά από μια επιτροπή 250 κριτών από 38 χώρες. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν 16 ‘χρυσοί’ φιναλίστ. Αυτά τα τυριά κρίθηκαν εκ νέου από τη Super Jury Κριτική Επιτροπή, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων την Cathy Strange από την Whole Foods Market (ΗΠΑ), την Patricia Michelson από το La Fromagerie (Ηνωμένο Βασίλειο), τον Denis Priimagi από το Cheese Kingdom (Ουκρανία) και τον Davide Fiori από το Luigi Guffanti 1876 (Ιταλία), οι οποίοι παρουσίασαν τα προτιμώμενα τυριά τους ζωντανά στο World Cheese TV. Η τελετή μεταδόθηκε παγκοσμίως κι εκεί αναδείχθηκε ο φετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

4.434 τυριά απ΄ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

 

Τα 16 ‘χρυσά’ τυριά

  1. Le Gruyère AOP surchoix, από την εταιρία  Vorderfultigen
  2. Gorgonzola Dolce DOP από την εταιρία   De’ Magi
  3. Grosse Tomme de Bufflonne Cave Jacobine από την εταιρία   Prolactine France
  4. Âlde Fryske από την εταιρία   De Fryske
  5. Tomme de chèvre Cave Jacobine από την εταιρία  Prolactine France
  6. PATA DE MULO CURADO LOS PAYUELOS από την εταιρία  Quesería Artesanal Los Payuelos
  7. Greensward από την εταιρία  Murray’s Cheese
  8. Devon Blue από την εταιρία  Ticklemore Cheese
  9. Spenwood από την εταιρία  Village Maid Cheese
  10. Grosse Tomme de chèvre Cave Rousseau από την εταιρία  Prolactine France
  11. Sinodun Hill από την εταιρία   Norton and Yarrow Cheese
  12. Gorwydd Caerphilly από την εταιρία   Trethowan’s Dairy
  13. Großer Deichkäse 12 Monate από την εταιρία Rohmilchkäserei Backensholz GmbH & Co. KG
  14. MA-TRU’ Pecorino Amatriciano f από την εταιρία  F.LLI PETRUCCI SRL
  15. L’Ambra di Talamello από την εταιρία   Rocca Toscana Formaggi S.R.L.
  16. Gentenaer από την εταιρία   Little Cheese Farm

Τα φετινά World Cheese Awards ήταν η 34α   που διοργανώθηκαν και σε αυτά έλαβαν μέρος 4.434 τυριά από 42 χώρες και 900 εταιρείες από όλο τον κόσμο (10,9% με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, 89,1% διεθνή). Αυξημένη ήταν σε σχέση με άλλες χρονιές η συμμετοχή χωρών όπως  ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Σλοβενία και το Ισραήλ, ενώ η Ινδία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά το 2012 έστειλε φέτος περισσότερα τυριά από πέρυσι.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή τυριών από την Ουκρανία στην οποία είχε προγραμματιστεί να διοργανωθεί ο διαγωνισμός του 2022,  στο Κίεβο συγκεκριμένα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν λόγω πολέμου.  Καθιερωμένες τυροκομικές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπήθηκαν τόσο από τους παλαιότερους όσο και από τους νεοεισερχόμενους τυροκόμους ενώ αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασαν οι ελβετικές συμμετοχές.

Θετική η παρουσία της Ελλάδας

Στον διαγωνισμό βραβεύτηκαν 12 ελληνικά τυριά από τις εταιρίες: Δουκίδης, Ormos Foods (εδρεύει στην Αγγλία), Lactalis, Ήπειρος, Greek Family Farm, Μιλτιάδης Πετρόπουλος- Τυροκομείο Πολύφημος, Κουρέλλας, Μενοίκιο και Αρβανίτης. Την ανώτερη διάκριση μεταξύ των ελληνικών τυριών, το βραβείο Best Greek Cheese, έλαβε το Μενοίκιο για το Γίδινο Τυρί του.

You might also like