Έρχεται το ‘Επισκέψιμο Τυροκομείο’

Στην τελική ευθεία η σχετική δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου τρέχοντος θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό η δημόσια διαβούλευση για το σήμα του ‘Επισκέψιμου Τυροκομείου’. Το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο εκπόνησε το Υπουργείο Τουρισμού, πολύ σύντομα θα οδηγηθεί προς ψήφιση έτσι ώστε να αποτελέσει το τρίτο κατά σειρά σχετικό σήμα μετά από αυτά για τα οινοποιεία και τα ζυθοποιεία.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, για την παρουσίαση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε οτι άλλο ένα σήμα, αυτό του Επισκέψιμου Τυροκομείου, βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησής του καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση η οποία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Όπως μαθαίνουμε τον σχεδιασμό των διαδικασιών για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας έχει αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού ως επισπεύδουσα αρχή αλλά στη διαμόρφωση συμμετέχει και το ΥπΑΤΤ ενώ δεν έχει διευκρινισθεί αν οι δημόσιοι φορείς συνομιλούν με κάποιον επίσημο θεσμικό φορέα της αγοράς καθώς ούτε ο ΣΕΒΓΑΠ αλλά ούτε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας φαίνεται πως έχουν κάποια εμπλοκή, τουλάχιστον στον σχεδιασμό του σήματος.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι για να λάβει ένα τυροκομείο ή μια μονάδα επεξεργασίας γάλακτος το σήμα απαιτούνται  κάποιες «ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα τυροκομεία».

H υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη με τον Σοφοκλή Παναγιώτου, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Τα ζυθοποιεία πήραν ήδη το Σήμα κι έπονται τα τυροκομεία.

 

Μερικές από τις απαιτούμενες προδιαγραφές είναι η ύπαρξη  αίθουσας κατάλληλα διαμορφωμένης και εξοπλισμένης για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, αναρτημένη κάτοψη του τυροκομείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες, σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών, αναρτημένος τιμοκατάλογος του πωλητηρίου, τοποθέτηση του Σήματος και, φυσικά, δυνατότητα πρόσβασης από ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση, η είσοδος των επισκεπτών στους χώρους παραγωγής θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης: ρόμπα με μακριά μανίκια, πλαστικά γάντια, κάλυμμα κεφαλής με λάστιχο, ποδονάρια, κάλυμμα προστατευτικό για γένια. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται / παρέχονται στους επισκέπτες υποχρεωτικά από την επιχείρηση.


Δείτε το σχέδιο νόμου έτσι όπως αναρτήθηκε στην παρακάτω διεύθυνση:

You might also like