Εκπαιδευτικό ταξίδι δημοσιογράφων από την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

 Γνωριμία με τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ σε Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ  «Μικροί θησαυροί της Ευρώπης» διενεργήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι εξοικείωσης με τα τοπικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα των περιοχών της Αμφιλοχίας, Καλαβρύτων, Αιγίου και Νεμέας. Το group που συμμετείχε στο πενταήμερο ταξίδι απαρτίζονταν από δημοσιογράφους γαστρονομίας, ηγέτες κοινής γνώμης και food blogger.

 

Η ομάδα των καλεσμένων επισκέφτηκε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής της περίφημης ελληνικής ΠΟΠ φέτας στις περιοχές της Αμφιλοχίας και Καλαβρύτων όπου ξεναγήθηκε από τους υπευθύνους των τυροκομείων σε όλα τα στάδια παραγωγής της φέτας Π.Ο.Π. Είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί από κοντά τα βοσκοτόπια και να γνωρίσει τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές  συνθήκες όπου ζουν και αναπτύσσονται τα αιγοπρόβατα και οι οποίες προσδίδουν στο γάλα και συνεπώς στη φέτα αυτό τον ιδιαίτερο επιτυχημένο γευστικό χαρακτήρα.

Η ομάδα γνώρισε τα βοσκοτόπια στα οποία παράγεται η πρώτη ύλη των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων

 

Ακολούθησαν γευστικές δοκιμές των τυριών και εδεσμάτων με βασικό συστατικό τη φέτα Π.Ο.Π. όπως τυρόπιτες, φέτα τυλιχτή σε φύλλο με μέλι, χωριάτικες σαλάτες με φέτα, τυροπιτάρια και πολλά άλλα. Στην περιοχή της Αιγιάλειας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία επεξεργασίας και συσκευασίας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας Βοστίτσα Π.Ο.Π. στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της περιοχής του Αιγίου και να ξεναγηθούν στους αμπελώνες όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή του εξαίρετου αυτού φυσικού προϊόντος της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας Π.Ο.Π.

Στην περιοχή της Νεμέας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις μεγάλου οινοποιείου, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του περίφημου Αγιωργίτικου οίνου Π.Ο.Π. Νεμέας και φυσικά να το  γευτούν. Ενημερώθηκαν από ειδικό οινολόγο για τον τρόπο καλλιέργειας της αυτόχθονης ερυθρής  ποικιλίας του Αγιωργίτικου οίνου που καλλιεργείται στη περιοχή της Νεμέας και την καθιστά τη μεγαλύτερη οινοποιητική  περιοχή, ενιαίων αμπελώνων Αγιωργίτικου στην Ελλάδα.

 

Γνωριμία των δημοσιογράφων με τα κορυφαία ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα

 

«Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»

Το πρόγραμμα προώθησης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούμε και για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ξεχωριστά Ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη – παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξεναγήσεις σε τυροκομεία στην Αμφιλοχία και τα Καλάβρυτα

 

Τα συνεταιριστικά προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. κατάγονται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σπανιότερα χώρα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η φήμη τους οφείλονται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης, τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος, αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν με συγκεκριμένες διαδικασίες. H Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων αλλά και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Για αυτό το λόγο, προστατεύει την παραγωγική τους διαδικασία και δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές να τα γνωρίσουν καλύτερα, να τα στηρίξουν και με τη σειρά τους να γίνουν Πρεσβευτές των ποιοτικών αυτών προϊόντων προς τους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.


Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη δράση της στηρίζει με υπερηφάνεια όλα τα μέλη της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς  και δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και μέσω εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του προγράμματος.

You might also like