Green Feeds: Παραγωγή ω-3 κεφαλογραβιέρας
Ημερίδα για το έργο, στην Αμφιλοχία
Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και η Τυροκομική Αμφιλοχίας Μπουτσώλης πραγματοποίησαν ημερίδα στο κατάστημα Λεωφόρος, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Τυροκομικής Αμφιλοχίας, στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας.
Θέμα της ημερίδα ήταν η ενημέρωση παραγωγών και καταναλωτών για την παραγωγή ω-3 κεφαλογραβιέρας, στο πλαίσιο του έργου Green Feeds, που χρηματοδοτήθηκε με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, πρώτος κύκλος των έργων Ερευνώ-Καινοτομώ.
Φυσικός εμπλουτισμός
Η ημερίδα εστίασε στην παραγωγή καινοτόμων τυροκομικών προϊόντων, που αρχίζει από τον φυσικό εμπλουτισμό μέσω της διατροφής των μικρών μηρυκαστικών καινοτόμων ζωοτροφών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλής σύστασης βιοδραστικών συστατικών που επιδρούν στην υγεία των ζώων, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος είτε γάλακτος είτε τυριών.
Οι ομιλίες των πανεπιστημιακών επικεντρώθηκαν στην δυναμική αντικατάστασης του σογιάλευρου από λούπινο και λιναρόσπορο στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών, τη σημασία των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων στην διατροφή των ζώων και την επίδρασή τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου γάλακτος, όπως και στην μοναδική αξία της ωμέγα-3 κεφαλογραβιέρας, μοναδικό διεθνώς τυροκομικό προϊόν που αναπτύχθηκε ως παραδοτέο του έργου.
Η ερευνητική ομάδα
Η σύνθεση της ερευνητικής ομάδας, η οποία εκπονεί το σημαντικό αυτό έργο, αποτελείται από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφής, Ηλία Γιάννενα, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον καθηγητή Υγείας των Ζώων, Γιάννη Σκούφο, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής, Γιώργο Αμοιρίδη, ενώ από πλευράς επιχειρήσεων συμμετέχουν ορισμένες από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της γαλακτοκομίας/ τυροκομίας: η Τυροκομική Αμφιλοχίας Μπουτσώλης, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος -Τυράς) και η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν παραγωγοί, τυροκόμοι και, φυσικά, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο έργο. Στόχος όλων, στο πλαίσιο της ημερίδας, ήταν η ανάπτυξη δυναμικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιοτικών χαρακτηριστικών από καινοτόμα παραγωγικά συστήματα εκτροφής μικρών μηρυκαστικών και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών.