Κώστας Μουρατίδης: «Να μην παρασύρονται από φήμες οι νέοι κτηνοτρόφοι… »

Συζητάμε με τον βραβευμένο από την ΕΦΧΕ κτηνοτρόφο από τον Λαγκαδά

Ο Κώστας Μουρατίδης, από την ομώνυμη οικογενειακή φάρμα που βρίσκεται στα Λαγκαδίκια, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, είναι ένας από τους κτηνοτρόφους που βραβεύτηκαν από την Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, στην Zootechnia 2023, για την προσφορά του στην ΕΦΧΕ, της οποίας είναι δραστήριο μέλος.

 

Η μονάδα του Κώστα Μουρατίδη  ξεκίνησε το 1980 με λίγες μόνο αγελάδες και σήμερα αριθμεί περίπου 460 αρμεγόμενα ζώα. Αν και η ανάπτυξη της φάρμας ήταν συνεχής τα τελευταία χρόνια, το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020, ήταν φυσικό να ανησυχήσει τους ανθρώπους της.

«Ανησυχήσαμε, διότι το μέλλον, εκείνην τη στιγμή, φαινόταν αβέβαιο, αλλά θεωρώ ότι τα καταφέραμε» μας λέει σήμερα με αυτοπεποίθηση. Στην ερώτησή μας για το πώς βλέπει σήμερα, τρία χρόνια μετά,  την εικόνα της ευρύτερης αγοράς, ο Κ. Μουρατίδης στρέφει το βλέμμα του στην γαλακτοβιομηχανία, καθώς εκεί θεωρεί ότι βρίσκεται το πρόβλημα.

«Όλοι εξαρτόμαστε από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες παίζουν ‘μεγάλα παιχνίδια’, καθώς μια ανεβάζουν και μια κατεβάζουν τις τιμές του γάλακτος. Τα έξοδα είναι πολλά και οι μικρές μονάδες υποφέρουν. Όσο για τις μεγάλες, σε ευνοϊκότερη θέση βρίσκονται αυτές που τα καταφέρνουν καλύτερα με την καθημερινή διαχείριση των οικονομικών τους» μας λέει.

Η Φάρμα Μουρατίδη στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης είναι μια σύγχρονη γαλακτοπαραγωγική μονάδα

 

Ανησυχία για το μέλλον της παραγωγής

Μέλος κι αυτός της ΕΦΧΕ, συμμερίζεται την προσπάθεια που κάνει η Ένωση για να δημοσιοποιήσει τις θέσεις των παραγωγών και να αναδείξει τα προβλήματά τους. «Στην Ευρώπη, το γάλα σήμερα είναι ακριβότερο, ενώ, στο πρόσφατο παρελθόν, το γάλα μας ήταν για πολλά χρόνια ακριβότερο. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά» σχολιάζει. Κι επισημαίνει τον κίνδυνο για την κτηνοτροφία, καθώς οι ζωοτροφές παραμένουν ακριβές.

Ο Κώστας Μουρατίδης ανησυχεί κι αυτός, όπως όλος ο κλάδος, για το μέλλον της κτηνοτροφίας και η είσοδος νέων ανθρώπων στο δύσκολο αυτό επάγγελμα παραμένει ένα συνεχές ερωτηματικό. Τι θα συμβούλευε, λοιπόν, έναν νέο που θα ήθελε να επιχειρήσει στην εκτροφή ζώων και τη γαλακτοπαραγωγή;

«Θα έλεγα ότι ένας νέος κτηνοτρόφος πρέπει να ξεκινήσει με λίγα ζώα και να πορευτεί βήμα- βήμα. Πρέπει, όμως, να είναι πολύ προσεκτικός στην αρχική επιλογή των ζώων, διότι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» μας λέει και συμπληρώνει: «Θα πρέπει, επίσης, να μείνει ανεπηρέαστος από τις φήμες που κυκλοφορούν και λένε ότι οι ‘αγελαδοτρόφοι βγάζουν χρήματα’. Πρέπει να αποκτήσει γνώσεις, τις δικές του γνώσεις και να ακούει τις συμβουλές όσων είναι ήδη στο επάγγελμα και αγωνίζονται».

Ηλεκτρονική διαχείριση της φάρμας με εξοπλισμό της  GEA Farm Technologies
You might also like