Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία

Μέσω του προγράμματος ERASMUS+  από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

To ΙΕΚ της  Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων,  οργάνωσε  για μια ακόμη χρονιά, εκπαιδευτική μετακίνηση στην Ιταλία, συνολικής διάρκειας δεκατριών ημερών, με τη συμμετοχή  17 σπουδαστών. Συνοδευόμενοι  από τη Διευθύντρια της Σχολής, Αλεξάνδρα Μέγα,  επισκέφθηκαν τυροκομεία και φάρμες, όπου παρακολούθησαν μαθήματα και γνώρισαν παραδοσιακές τεχνικές  των ιταλικών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Σημαντική ήταν η διαπίστωση  ότι η Γαλακτοκομική Σχολή έχει προετοιμάσει τους σπουδαστές της με υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες ευκαιρίες.

Φορέας υποδοχής στην Ιταλία ήταν η AgenForm Consorzio,  ένας Οργανισμός Υπηρεσιών Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,   που αποτελεί κοινοπραξία  εταιρειών, τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής του Πιεμόντε.  Εκεί οι  σπουδαστές  παρακολούθησαν  μαθήματα σχετικά με τη διαδικασία  παραγωγής  ιταλικών τυριών, όπως αυτών της κατηγορίας pasta filata, με πιο δημοφιλή εκπρόσωπο τη  Μοτσαρέλα,  των «μπλέ» τυριών, όπως η Γκοργκοντζόλα και των τυριών τυρογάλακτος όπως η Ρικότα, αλλά και άλλων παραδοσιακών  ιταλικών τυριών όπως το Πεκορίνο, ενώ  η επίσκεψη περιελάβανε και μαθήματα αναφορικά με το ιταλικό παγωτό gelato.  Τα μαθήματα περιλάμβαναν θεωρητική διδασκαλία,  και στη συνέχεια τυροκόμηση και  εξάσκηση των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής  Σχολής στο τυροκομείο της Agenform, στην πόλη Μορέτα.

 

Επισκέψεις της Γαλακτοκομικής Σχολής σε ιταλικές γαλακτοκομικές φάρμες ιδιοπαραγωγής και τυροκομεία. Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν:

  • Την οικογενειακή μονάδα Azienda Isola Fratelli Giordano, η οποία εκτρέφει αγελάδες σε βοσκότοπο με υψόμετρο 1679 μέτρα, στο Εθνικό Πάρκο Alpi Marittime, όπου εκεί παράγει το παραδοσιακό ορεινό  τυρί Nostrale d’Alpe μαζί με  πολλά άλλα τυροκομικά  και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ λειτουργεί και πρατήριο λιανικής πώλησης των προϊόντων της.
  • Την οικογενειακή επιχείρηση Le Mucche di Guglielmo, που εκτρέφει αγελάδες σε ορεινό βοσκότοπο και με το γάλα τους   παράγει  εμφιαλωμένο γάλα, γιαούρτι και άλλα τυροκομικά προϊόντα,  ταυτοποιημένα ως “ΟΡΕΙΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ” , τα οποία διαθέτει  σε αγορές παραγωγών. Η οικογένεια επιμένει στην ποιότητα των προϊόντων και σε βιώσιμες πρακτικές,  όπως η  ελεύθερη βόσκηση των αγελάδων, η χρήση γυάλινων μπουκαλιών που επιστρέφονται για να επαναχρησιμοποιηθούν κλπ.
  • Την ομάδα παραγωγών BiancoViso, που παράγει βιολογικό γίδινο γάλα  και  προϊόντα όπως το εμφιαλωμένο γίδινο γάλα, γιαούρτι, κεφίρ κ.α.

Ενώ στο τυροκομείο  CASEIFICIO SOCIALE CODURO,  μέλος της  κοινοπραξίας Parmigiano Reggiano,   μίλησε για την αυστηρή τήρηση  των προδιαγραφών κατά την διαδικασία παραγωγής της Παρμεζάνας,  που   ξεκινά   από την διατροφή των αγελάδων, που θα δώσουν το γάλα και για όλα τα στάδια παραγωγής, την ανεξίτηλη επισήμανση, την  ωρίμανση  και τελικά την αξιολόγηση της ποιότητας κάθε κεφαλιού ξεχωριστά, από ειδικούς, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ελάχιστη περίοδος ωρίμανσης που είναι 12 μήνες.

Οι σπουδαστές είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν το FICO Eataly World, το μεγαλύτερο στον κόσμο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον αγροδιατροφικό τομέα και τη γαστρονομία, όπου εκεί ξεναγήθηκαν και δοκίμασαν ιταλικά τρόφιμα και κρασιά.

You might also like