Ροδάνθη Καραμαντζάνη: «Θετικό το ‘Επισκέψιμο Τυροκομείο’»

Το Dairy News συζητάει με τη νεαρή τυροκόμο από την Αρκαδία

Η Ροδάνθη Καραμαντζάνη με τα τέσσερα αδέλφια της ‘τρέχουν’, εδώ και μερικά χρόνια, την οικογενειακή επιχείρηση ‘Τυροκομικά Προϊόντα Καραμαντζάνης’, η οποία εδρεύει στον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίας, ορεινό χωριό κοντά στο Άστρος Κυνουρίας. Η οικογένεια εκμεταλλεύεται, επίσης, ένα πρατήριο λιανικής πώλησης στο Άστρος, ένα κατάστημα λιανικής στο Παγκράτι και δύο παραδοσιακές οικογενειακές ταβέρνες.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η τυροκομική εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1997 και το 1998 δημιούργησε το τυροκομείο, για να συνεχίσει, κατά αυτόν τον τρόπο, μια μακρά παράδοση που κρατάει από τον παππού, ο οποίος ήταν κτηνοτρόφος, τον πατέρα που είναι σήμερα συνταξιούχος, ενώ και ο θείος της οικογένειας ασχολείται ακόμη με την κτηνοτροφία.  Αυτός ο θείος κι ένας ακόμα κτηνοτρόφος ήταν οι δύο πρώτοι προμηθευτές γάλακτος πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν το ταξίδι στην τυροκομία ξεκίνησε για την οικογένεια Καραμαντζάνη. Σήμερα, το τυροκομείο έχει στήσει ένα ευρύ δίκτυο κτηνοτρόφων από τους οποίους προμηθεύεται γάλα, δίκτυο που εκτείνεται σε όλη την Αρκαδία αλλά και την Λακωνία.

Το τυροκομείο της οικογένειας Καραμαντζάνη, το οποίο συμμετείχε στις εκδηλώσεις του προγράμματος ‘Say Cheese- Balkan Cheese!‘,  έχει εκσυγχρονιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως σχολιάζει η Ροδάνθη Καραμαντζάνη, οι υπηρεσίες ζητούν συνεχώς νέα πράγματα για να εξασφαλίσουν την υγιεινή και ασφάλεια της παραγωγής. Γίνονται έλεγχοι; «Σε εμάς, ο έλεγχος γίνεται περίπου μία φορά τον χρόνο. Δεν είναι λίγοι οι έλεγχοι, εάν σκεφτείτε ότι η τυροκομική περίοδος ξεκινά τον Οκτώβριο και σταματά στις αρχές Ιουλίου. Για το διάστημα αυτό είναι επαρκείς…» υποστηρίζει.

Η τιμή της φέτας

Το τυροκομείο επεξεργαζόταν, τα παλαιότερα χρόνια, μέχρι και 12 τόνους γάλα την ημέρα. Σήμερα, όμως, η παραγωγή έχει περιοριστεί στους 4-5 τόνους, καθώς συνολικά η γαλακτοκομική και -συνεπώς- η τυροκομική παραγωγή έχουν υποχωρήσει στην Αρκαδία. Όπως μας ενημέρωσε η Ροδάνθη Καραμαντζάνη, κατά τη διάρκεια του 2022, η τιμή του γάλακτος κυμάνθηκε από 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στις αρχές του 2022, ενώ τη στιγμή που συζητήσαμε, στην Τρίπολη, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις του προγράμματος ‘Say Cheese! Balkan Cheese’, η τιμή του γάλακτος είχε φτάσει το 1,65 ευρώ το λίτρο.

«Αυτήν τη στιγμή, πουλάμε στο κατάστημά μας φέτα στην τιμή των 11,90 ευρώ το κιλό. Μακάρι να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή της φέτας, εφόσον μειωθεί η τιμή του γάλακτος. Πάντως, δεν βλέπω περαιτέρω αύξηση στην τιμή της φέτας, καθώς οι τιμές μοιάζει να έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα» μας είπε η δραστήρια τυροκόμος, η οποία είναι, μάλιστα, μητέρα τριών πολύ μικρών ακόμη παιδιών.

Τα προϊόντα της ‘Τυροκομικά Προϊόντα Καραμαντζάνης’ διανέμονται από το τυροκομείο, το πρατήριο, ενώ μικρές ποσότητες διανέμονται από το κατάστημα στην Αθήνα, ενώ σημαντικό σημείο κατανάλωσής τους είναι οι δύο ταβέρνες της οικογένειας στον Άγιο Ιωάννη και το Δραγούνι.  Αυτά, άλλωστε, τα σημεία πώλησης στήριξαν την οικογένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Πήγαμε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν είδαμε μείωση. Αντίθετα, σε κάποια προϊόντα είδαμε αύξηση της κατανάλωσης, διότι, όπως και να το κάνουμε, ο Έλληνας δεν μπορεί να στερηθεί το φαγητό… » μας λέει χαμογελώντας η Ρ. Καραμαντζάνη.

Προϊόντα της εταιρείας ‘Τυροκομικά Προϊόντα Καραμαντζάνης’

 

Κάποιοι παρανομούν…

Ζητήσαμε από την Ροδάνθη Καραμαντζάνη να μας σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της φέτας και ειδικά την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και το ΥπΑΑΤ, σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση της πρώτης. «Δεν γνωρίζω πολλά για τις δραστηριότητες της Διεπαγγελματικής. Νιώθω, όμως, αδικία, όταν εμείς παράγουμε φέτα με τον ορθό και νόμιμο τρόπο και κάποιοι άλλοι παρανομούν τόσο με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος, όσο και με τη χρήση σκόνης γάλακτος ή τεχνικών που δεν είναι σωστές, για να παράγουν με λιγότερο γάλα την ίδια ποσότητα φέτας» μας λέει.

Κλείσαμε τη συζήτησή μας, σχολιάζοντας τον νέο θεσμό του Επισκέψιμου Τυροκομείου, που αποτελεί μια από τις κύριες δράσεις των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης για την τόνωση του κλάδου, ειδικά στην περιφέρεια.

«Είμαστε πέντε νέοι άνθρωποι σε αυτήν την επιχείρηση. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά τα ζήτημα και μας ενδιαφέρουν και τα υποστηρίζουμε. Οι ‘Δρόμοι Τυριού Πελοποννήσου’, η σύνδεση του τυριού με το λάδι και το κρασί κ.ά. τα θεωρούμε θετικές εξελίξεις. Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να  γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο τυροκομείο μας για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για χώρους γευσιγνωσίας, και είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε» μας λέει και μας ενημερώνει ότι το τυροκομείο, στο πρόσφατο  παρελθόν, έχει δεχτεί επισκέψεις δημοσιογράφων από την Γερμανία και τουριστών από την Ρουμανία. «Θεωρώ ότι και από την άποψη των πωλήσεων στον χώρο της παραγωγής, η προοπτική του Επισκέψιμου Τυροκομείου δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετική» μας λέει με μια αισιοδοξία που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Με πέντε ‘λιοντάρια’ στην μηχανή της, η ‘Τυροκομικά Προϊόντα Καραμαντζάνης’ λογικά δεν θα πρέπει να φοβάται το μέλλον, από τη στγμή, μάλιστα, που τα πέντε αδέλφια έχουν πετύχει έναν ιδεατό -θα λέγαμε- εργασιακό καταμερισμό: η Ροδάνθη έχει σπουδάσει οικονομικά και ασχολείται με τα… οικονομικά της επιχείρησης, η αδελφή της Κωνσταντίνα είναι απόφοιτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και τεχνολόγος τροφίμων,  τα δύο αγόρια  -απόφοιτοι της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων- ασχολούνται με την καθημερινή παραγωγή, ενώ ένας αδελφός της σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Άντε να τους πιάσεις μετά…

Τα προϊόντα

Η ‘Τυροκομικά Προϊόντα Καραμαντζάνης’ παράγει φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα, ανθότυρο – προϊόντα που κόβονται στον πάγκο καθώς δεν έχει δεν έχει προχωρήσει στην τυποποίηση και τη συσκευασία αν κι ο εξοπλισμός υπάρχει-  και δεν έχει προς τον παρόν σχέδια για επέκτασή της στον κλάδο της γαλακτοκομίας αν και μικρές ποσότητες γιαουρτιού παράγονται κατά τη διάρκεια των εορτών και διανέμονται μέσω των σημείων πώλησης που διαθέτει.

You might also like