ΥπΑΑΤ: Αγορά νέων ζώων και δημιουργία σταυλικών εγκαταστάσεων από πόρους της ΕΕ

Χωρίς δαπάνες των πληγέντων!

Τον τρόπο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα, ανακοίνωσε σε σύσκεψη με κτηνοτροφικούς συλλόγους της Περιφέρειας, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Οι δηλώσεις ζημίας που υπεβλήθησαν από τους κτηνοτρόφους ήταν πάνω από 2 χιλ., ενώ αφορούσαν απώλειες ζωικού κεφαλαίου και φυσικά κυψελών και μελισσοσμηνών. Οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις τους αναφέρουν, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ,  και ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου – και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ-  θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που ήταν ασφαλισμένα στον Οργανισμό.

Στήριξη κτηνοτρόφων από την ΕΕ και απαλλαγές από διαδικασίες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΥΠΑΑΤ γνωρίζοντας ότι η τιμή αποζημίωσης δεν επαρκεί για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αλλά και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, θα προχωρήσει στην αξιοποίηση δύο χρηματοδοτικών εργαλείων:

  1. Σε εφαρμογή των διατάξεων των προνοιών του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο αυτό, δίνει τη δυνατότητα, χωρίς καμία δαπάνη των κτηνοτρόφων να αγοραστούν ζώα και να κατασκευαστούν εκ νέου σταυλικές εγκαταστάσεις και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησης.
  2. Από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση μεριμνά και για εκείνους οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων όπως τα χοιρινά και τα πτηνά. Αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν.

Επιπλέον το ΥπΑΑΤ θα φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων, ενώ για δύο χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας απαλλάσσονται από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για εύλογο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τους ελέγχους στην Περιφέρεια. Παράλληλα, αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, όπου στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογούν περί τα 2 εκατ. ευρώ.

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ υπάρχει μέριμνα για την απλοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους εκτιμάται ότι θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίησης της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων.

Δηλώσεις για τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό στο arogi.gov.gr

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους αποζημιώνονται με αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Ήδη κάποιοι από αυτούς έλαβαν την πρώτη προκαταβολή και η διαδικασία θα συνεχισθεί με την περαιτέρω αξιολόγηση των δηλώσεων ζημίας, για όλους τους δικαιούχους. Ωστόσο, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος παρότρυνε τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες και έγγειο κεφάλαιο, να υποβάλουν δηλώσεις στην arogi.gov.gr προκειμένου να λάβουν την πρώτη αρωγή των 4.000 ευρώ, «Δυστυχώς, μόνο 80 κτηνοτρόφοι έχουν λάβει την πρώτη αρωγή» όπως δήλωσε.

Παράλληλα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, οι οποίες προωθήθηκαν στους κτηνοτρόφους με δύσκολες συνθήκες χρησιμοποιώντας ακόμα και εναέρια ή πλωτά μέσα.

Διαβάστε επίσης: Βοϊτσεχόφσκι: Συγκλονισμένος ο Επίτροπος από την  καταστροφή
You might also like