Η Danone δεσμεύεται να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα

Το Παγκόσμιο Κέντρο Μεθανίου (Global Methane Hub) και η Danone προχώρησαν σε συνεργασία, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, επενδύοντας ένα άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό στον οργανισμό έρευνας Enteric Fermentation R&D Accelerator

H Danone γίνεται o πρώτος εταιρικός χρηματοδότης του Enteric Fermentation R&D Accelerator, της μεγαλύτερης παγκοσμίως συντονισμένης ερευνητικής προσπάθειας για το μεθάνιο, που συντονίζεται από την GMH (Global Methane Hub) και υποστηρίζεται από τη σύμπραξη φιλανθρωπικών και κυβερνητικών οργανώσεων.

 

Στη σκιά της 28ης συνδιάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP28, που διοργανώνεται φέτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ντουμπάι, η Danone συμβάλλει στην ανάγκη εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για τον αγροδιατροφικό τομέα μέσω της έρευνας.

Θα επικεντρωθεί στη γενετική φυτών και ζώων και στη δημιουργία πρόσθετων υλών στις ζωοτροφές, εμβολίων που περιορίζουν την παραγωγή μεθανίου και «προσβάσιμες και προσιτές τεχνολογίες μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος».

Σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες τεχνολογίας, η Danone ανέφερε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει λύσεις για τις φάρμες της σε πολλές χώρες που «υποστηρίζουν τη δημιουργία ρυθμιστικών κανονισμών».

Ο Marcelo Mena, Διευθύνων Σύμβουλος της GMH, δήλωσε ότι «η επένδυση θα επιταχύνει την πρόοδο στην ανάπτυξη πρακτικών και καινοτόμων λύσεων και θα δημιουργήσει την κλίμακα και τον συντονισμό που απαιτείται ώστε αυτές οι λύσεις να έχουν αντίκτυπο, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική και επισιτιστική ασφάλεια για τις τοπικές κοινότητες, ενώ θα μεταμορφώσουν το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας».

Το έργο σκοπεύει να αναπτύξει επεκτάσιμες λύσεις για να βοηθήσει τους αγρότες να περιορίσουν την εντερική ζύμωση, μια διαδικασία πέψης που συμβαίνει στα μηρυκαστικά ζώα που απελευθερώνουν ποσοστά μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Με τις γαλακτοκομικές εταιρείες να επικρίνονται συχνά ότι στηρίζονται υπερβολικά στα εργαλεία μετριασμού του μεθανίου, η Castrejon-Davila, υπεύθυνη της Παγκόσμιας καμπάνιας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Changing Markets Foundation, που ηγείται μιας εκστρατείας που επικεντρώνεται στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία, παραδέχτηκε ότι τέτοιες λύσεις έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Ερωτηθείσα εάν αυτή η πρωτοβουλία και η συμμετοχή της Danone σε αυτήν μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην προώθηση της μείωσης του μεθανίου από τα τρόφιμα και τη γεωργία, η Alma Castrejon-Davila, ανέφερε ότι το Παγκόσμιο Κέντρο Μεθανίου «ηγείται μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου. Έχει γίνει σπουδαία δουλειά για τα απόβλητα και την ενέργεια μέχρι στιγμής. Τώρα όμως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη μας για να βεβαιωθούμε ότι «κόβουμε» εκπομπές μεθανίου εντός αυτής της δεκαετίας», είπε. «Αλλά οι τεχνικές λύσεις δεν θα μας πάνε πολύ μακριά – δική μας έρευνα για τις δυνατότητες μείωσης του μεθανίου στην Ευρώπη έδειξε ότι αλλαγές στις ζωοτροφές και τα πρόσθετα συστατικά έχουν πιθανή μείωση 1%-12%.»

Η Danone ανέφερε επίσης ότι θα προχωρήσει στη δοκιμή ενός πιλοτικού σχεδίου, που θα πραγματοποιηθεί σε φάρμες μικροϊδιοκτητών στη Βόρεια Αφρική, μετρώντας τη μείωση εκπομπών μεθανίου, βελτιστοποιώντας τις ζωοτροφές. Στόχος είναι να δείξει, πώς η βελτιωμένη διατροφή των ζώων μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των αγροτών με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

You might also like