Θ. Τσούφης [Thrace Pack]: Η τεχνολογία Thermoforming IML είναι «πολύ-εργαλείο» για τη βιομηχανία τροφίμων
Συνέντευξη με τον Δρ. Θεόδωρο Τσούφη της Thrace Pack
Το Dairy News συνομίλησε με τον δρ. Θεόδωρο Τσούφη, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Thrace Pack, για τις νέες λύσεις συσκευασίας που ανέπτυξε η εταιρεία του και αφορούν τη γαλακτοκομική αγορά, και ιδιαίτερα για την τεχνολογία Thermoforming IML η οποία δημιουργεί νέο περιβάλλον ασφάλειας και ποιότητας για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Άγγελος Αναστασόπουλος & Thrace Pack
Η Thrace Pack είναι θυγατρική του ομίλου Thrace Group και ασχολείται με την άκαμπτη συσκευασία. Πρόκειται για εταιρεία που το 2022 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 78 εκατ. ευρώ και αναμένει πως το 2023 θα είναι σημαντικά υψηλότερος. Τον λόγο αυτής της επιτυχημένης πορείας μάς εξηγεί ο δρ. Θεόδωρος Τσούφης, Μηχανικός Επιστήμης Υλικών, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία Thrace Pack: «Αφενός επεκτείνουμε διαρκώς το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο, κι αφετέρου υπάρχει συνεχής υποστήριξη σε επίπεδο επενδύσεων από τη μητρική εταιρεία, μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε επιπλέον επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ εστιασμένο αποκλειστικά στον κλάδο της συσκευασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης και πλήρη παραγωγική λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024».
Για ποιο λόγο, όμως, ο Όμιλος επενδύει ένα τέτοιο ποσό στον κλάδο της συσκευασίας; «Είμαστε ισχυρά προσανατολισμένοι στην καινοτομία και συγκεκριμένα σε καινοτόμες λύσεις συσκευασίας που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία στην πράξη. Εστιάζουμε σε βιώσιμες συσκευασίες γαλακτοκομικών αλλά όχι μόνο. Αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με την τεχνολογία Thermoforming IML η οποία αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής ενώ έχει μοναδικά αειφόρα χαρακτηριστικά διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια για το συσκευασμένο τρόφιμο» μας λέει ο Θ. Τσούφης.
Η τεχνολογία Thermoforming IML
Όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία κρύβει προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση της τεχνολογίας Thermoforming IML, η οποία αναπτύχθηκε από τη Thrace Pack, το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι καλύπτει τη βασική απαίτηση για ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού. Το κύπελλο που παράγεται μέσω της τεχνολογίας αυτής είναι πολύ πιο ελαφρύ και με λιγότερη ποσότητα πλαστικού σε σχέση με ένα κύπελλο αντίστοιχης χωρητικότητας που παράγεται με εναλλακτικές τεχνολογίες. Η μείωση του βάρους συνεπάγεται μείωση του πλαστικού τη στιγμή που το λιανεμπόριο και άλλοι φορείς προκρίνουν εθελοντικές δεσμεύσεις για μείωση της χρήσης πλαστικού.
«Οι συσκευασίες Thermoforming IML είναι ένα μοναδικό εργαλείο για αλυσίδες λιανεμπορίου και οι brand owners τις προτιμούν προκειμένου να επιτύχουν στην πράξη εθελοντικές (ή μη) δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, χωρίς να διακινδυνεύουν λειτουργικά χαρακτηριστικά όπως η αντοχή, η συμβατότητα με γραμμές πλήρωσης, οι απαιτήσεις για τη διατήρηση της ποιότητας τροφίμων κ.ά.» μας εξηγεί ο Θ. Τσούφης. Η νέα τεχνολογία είναι κατάλληλη για όλα τα ήδη υγρών και στερεών τροφίμων.
Προκειμένου σήμερα η συγκεκριμένη τεχνολογία να προσφέρεται στην αγορά, χρειάστηκε να προηγηθούν αρκετά χρόνια εντατικής έρευνας και ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια αυτών, η Thrace Pack συνεργάστηκε στενά με κορυφαίους τεχνολογικούς οίκους απ’ όλη την Ευρώπη, σε ένα κοινό πρότζεκτ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων συσκευασιών απόλυτα ευθυγραμμισμένων με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ήδη, σήμερα, brand owners που μοιράζονται κοινό όραμα και αξίες με τη Thrace Pack για ένα βιώσιμο μέλλον αναγνώρισαν άμεσα τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης και την έχουν επιλέξει για την συσκευασία των προϊόντων τους.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα νοοτροπία. Εμείς δίνουμε το “εργαλείο”, προσπαθούμε να εισάγουμε καινοτόμες λύσεις, συσκευασίες βιώσιμες και αειφόρες, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες από όσους παραγωγούς τροφίμων επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει. Είμαστε δίπλα τους και προσφέρουμε τη λύση ολοκληρωμένη, από τις δυνατότητες ανάπτυξης tailor–made συσκευασιών μέχρι την επιτόπου τεχνική υποστήριξη στις εγκαταστάσεις τους. Όσοι παραγωγοί τροφίμων πίστεψαν σε αυτή δικαιώθηκαν και ήδη απολαμβάνουν τα μοναδικά οφέλη της» σχολιάζει ο Θ. Τσούφης διευκρινίζοντας ότι η τεχνολογία Thermoforming IML εκτός από περιβαλλοντικά είναι και κοστολογικά βιώσιμη.
Όπως μας ενημερώνει ο συνομιλητής μας, η λύση αναπτύχθηκε με γνώμονα τη συμβατότητα με τις υφιστάμενες κοινές γραμμές γέμισης των βιομηχανιών τροφίμων. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ενδεχομένως να απαιτηθούν μικρορυθμίσεις στις γραμμές αυτές, αλλά ακόμη και τότε η Thrace Pack υποστηρίζει επιτόπου τους συνεργάτες της μέσω του τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης που διαθέτει. Όπως μας ενημέρωσε ο Πάνος Δαλκαφούκης, μάρκετινγκ μάνατζερ της Thrace Pack, η νέα τεχνολογία δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα το πρώτο διάστημα της εφαρμογής ενώ στο πλαίσιο της εμπορικής αξιοποίησής της «έχει δημιουργηθεί ένα “επαναχρησιμοποιήσιμο ποτήρι” το οποίο ήδη προσφέρεται από την αλυσίδα Γρηγόρης Μικρογεύματα».
Πλεονεκτήματα Thermoforming IML
Η Thrace Pack βρίσκεται αυτό το διάστημα σε φάση ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη βιομηχανία τροφίμων κι εμείς ζητάμε από τον Θοδωρή Τσούφη να μας περιγράψει συνοπτικά τα οφέλη της.
«Θα αδικούσα την τεχνολογία αν εστίαζα σε ένα μόνο χαρακτηριστικό της» λέει στο Dairy News κι εξηγεί: «Είναι μια ελαφριά λύση συσκευασίας που συνάμα προσφέρει δυνατότητες άριστης ποιότητας διακόσμησης καθότι, ενόσω το κύπελλο θερμοδιαμορφώνεται, ταυτόχρονα στην ίδια φάση εφαρμόζεται και το φύλλο τεχνολογίας IML. Επιπλέον, υπάρχει και η παράμετρος της παραγωγικότητας καθώς η γραμμή που διαθέτει εγκατεστημένη η Thrace Pack, και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία, έχει capacity πάνω από 360.000 τεμάχια ανά ημέρα και ευελιξία στην παραγωγή διαφορετικών ειδών συσκευασιών. Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μεν με την ελάχιστα τεχνικά δυνατή χρήση πλαστικού και χωρίς όμως να διακυβεύονται τα λειτουργικά και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας της συσκευασίας. Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά, καταλήγουν σε ένα σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν άλλωστε οι σχετικές αναλύσεις Environmental Product Declaration που έχουν επικυρωθεί από τρίτο, ανεξάρτητο διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα με έδρα τη Σουηδία, που το τεκμηριώνουν».
Υπάρχει όμως και άλλη μια σημαντική διάσταση στη νέα τεχνολογία την οποία οι άνθρωποι της Thrace Pack σπεύδουν να μας εξηγήσουν. Σύμφωνα με αυτή, το νέο Thermoforming IML κύπελλο στο σύνολό του έχει την προαιρετική δυνατότητα εισαγωγής «τεχνολογίας εξαιρετικά υψηλού φραγμού». Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα (εφόσον ζητηθεί) η συσκευασία να προστατεύει πλήρως το περιεχόμενο τρόφιμο από αέρια (π.χ. οξυγόνο) και υδρατμούς του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό από τη στιγμή που η βιομηχανία τροφίμων έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Προσφέροντας μια συσκευασία η οποία είναι πολύ ελαφριά ενώ, παράλληλα, προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες, η τεχνολογία Thermoforming IML δίνει τη δυνατότητα για επιμήκυνση του χρόνου ζωής των τροφίμων στο ράφι.
Παράλληλα η νέα τεχνολογία βοηθάει τους εξαγωγείς που στέλνουν προϊόντα τους σε μακρινές αποστάσεις. «Το ελληνικό γιαούρτι, για παράδειγμα, το οποίο σήμερα εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα επιδόρπια μπορούν να ωφεληθούν με χρήση της νέας τεχνολογίας Thermoforming IML υπερ-υψηλού φραγμού» μας ενημερώνει ο Θ. Τσούφης. «Είμαστε εδώ, διαθέσιμοι να δουλέψουμε μαζί με τους παραγωγούς γιατί κάθε τρόφιμο είναι μοναδικό και απαιτεί μια tailor–made προσέγγιση» συμπληρώνει.
Η τροποποιημένη ατμόσφαιρα (Modified Atmosphere Packaging ή, αλλιώς, MAP) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων. Η τεχνική περιλαμβάνει την εμφύσηση (αφότου γεμιστεί η συσκευασία με τρόφιμο) ενός μείγματος αδρανών αερίων και στη συνέχεια σφράγισμα προκειμένου να απομακρυνθούν το οξυγόνο ή άλλα επιβλαβή αέρια από το εσωτερικό της. Η τεχνολογία Thermoforming IML που ενσωματώνει ιδιότητες υπερ-υψηλού φραγμού δίνει επιπλέον τη δυνατότητα οι συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας να παραμείνουν στο εσωτερικό της συσκευασίας για σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο, αποτρέποντας τη διάχυση των αερίων ΜΑΡ από το εσωτερικό της συσκευασίας προς το εξωτερικό περιβάλλον.
Τέλος, όσον αφορά τις γεύσεις και τα αρώματα που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων, μια συσκευασία με τέτοιες ιδιότητες υπερ-υψηλού φραγμού, συνδράμει δραστικά ώστε αυτές οι γεύσεις και τα αρώματα να διατηρηθούν αναλλοίωτα και στη μέγιστη δυνατή ένταση για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η αγορά της συσκευασίας
Στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η Thrace Pack διαθέτει πάνω από ένα δισ. τεμάχια συσκευασιών τον χρόνο, αξιοποιώντας ένα προϊοντικό χαρτοφυλάκιο 44 και πλέον προϊόντων, καταγράφονται ανοδικές τάσεις. «Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» μας λέει ο Πάνος Δαλκαφούκης και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι οι τουρίστες πραγματοποιούν όλο και περισσότερες αγορές στα σουπερμάρκετ, όπου κυριαρχεί η μικρή συσκευασία, είναι κάτι που ευνοεί την εταιρεία μας, αλλά και στην εστίαση παρατηρούμε αύξηση των μεγάλων συσκευασιών που αφορούν τη horeca αγορά».
Οι άνθρωποι της Thrace Pack επιβεβαιώνουν την άνοδο της συσκευασίας στη μετά Covid-19 εποχή και την αποδίδουν στο γεγονός ότι κατά την πανδημία αναδείχθηκαν οι λειτουργικές ιδιότητες της πλαστικής συσκευασίας όπως η προστασία που προσφέρει από διάφορους ανεπιθύμητους εξωτερικούς παράγοντες‧ «η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης» υποστηρίζουν.
Η Thrace Pack, όμως, ανέπτυξε και προσφέρει λύσεις συσκευασίας από διαφορετικά υλικά, όπως άλλωστε οφείλει ένας αξιόπιστος προμηθευτής της αγοράς που υιοθετεί μια material agnostic προσέγγιση στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή συσκευασιών. Έτσι, έπειτα από μακροχρόνια και εντατική έρευνα και ανάπτυξη, επενδύσεις εκατομμύριων ευρώ που ολοκληρώθηκαν την τελευταία διετία για την αγορά και εγκατάσταση παραγωγικού εξοπλισμού αιχμής, καθώς και με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στην πλαστική συσκευασία τροφίμων, ολοκλήρωσε πρόσφατα και προσφέρει πλέον και χάρτινη συσκευασία που σχεδιάστηκε ειδικά για γαλακτοκομικά προϊόντα και επιδόρπια.
«Ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια πολλές φωνές για εναλλακτικές συσκευασίες. Εμείς γνωρίζουμε ότι κάθε συνεργάτης μας έχει τις δικές του απαιτήσεις και προτεραιότητες, οπότε οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να δώσουμε αξιόπιστες λύσεις» μας εξηγεί ο Πάνος Δαλκαφούκης. Ο ίδιος πιστεύει ότι η πλαστική συσκευασία θα διατηρήσει τη θέση της στην αγορά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον για εφαρμογές που κάποια εναλλακτικά υλικά δεν μπορούν να καλύψουν με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές της βιομηχανίας τροφίμων και της εκάστοτε εφαρμογής.
Ευρώπη, Οδηγίες και Κανονισμοί
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τα στελέχη της Thrace Pack ζητώντας τους να μας «ξεναγήσουν» στις δομικές αλλαγές που αναμένονται στο Ευρωπαϊκό Κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τη χρήση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της συσκευασίας ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής. Όπως μας ενημερώνουν, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο πανευρωπαϊκής διαβούλευσης, ο επερχόμενος Κανονισμός της ΕΕ για τη συσκευασία και τα απόβλητα συσκευασίας. Είναι ένα πολύπλοκο και μακροσκελές κείμενο που αναδιαμορφώνει (η υφιστάμενη οδηγία χρονολογείται από το 1997) και εναρμονίζει σε επίπεδο ΕΕ το πλαίσιο για όλα τα είδη συσκευασίας ενώ καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το overpackaging.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Thrace Pack, το πνεύμα της νέας νομοθεσίας που προωθείται σήμερα στην ΕΕ και αναμένεται να υιοθετηθεί άμεσα με τη μορφή Κανονισμού (με υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα κράτη-μέλη) εμφορείται από τρεις αρχές:
- Εφαρμογή στην πράξη της κυκλικής οικονομίας με κυρίαρχη την ανακυκλωσιμότητα, δηλαδή οι συσκευασίες (ανεξαρτήτως υλικών κατασκευής) να είναι πλήρως ανακυκλώσιμες με βάση μεθοδολογία τεχνικά διασαφηνισμένη.
- Μείωση της χρήσης του πλαστικού.
- Επαναχρησιμοποίση (reuse) όταν η εφαρμογή το επιτρέπει.
O δρ. Θεόδωρος Τσούφης διευθύνει παράλληλα αυτήν την περίοδο την ομάδα εργασίας των ανακυκλωμένων πλαστικών που προορίζονται για χρήση σε συσκευασία τροφίμων της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Polyolefin Circular Economy Platform (PCEP). Στον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό οργανισμό συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αλυσίδας αξίας των ανακυκλωμένων πλαστικών, από τους παραγωγούς ανακυκλωμένων πρώτων υλών και τους μεταποιητές ανακυκλωμένου πλαστικού μέχρι brand owners που χρησιμοποιούν συσκευασίες που περιέχουν ανακυκλωμένο πλαστικό σε ΕΕ και παγκόσμιο επίπεδο. Στο συγκεκριμένο Working Group υπάρχει ισχυρή προσήλωση για λύσεις συσκευασίας πλήρως ανακυκλώσιμες στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας όπως μας ενημερώνει.
Πρωτοβουλία «In the loop» του Ομίλου Πλαστικά Θράκης
Έχει στόχο την προετοιμασία του προκειμένου να προσφέρει στους συνεργάτες του τις βέλτιστες λύσεις έγκαιρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος είχε διαβλέψει τις ανάγκες, αλλά και το νομικό πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, και από το 2019 ανέπτυξε την πλατφόρμα «In the loop». Μέσω αυτής, ο Όμιλος ανακυκλώνει εσωτερικά εύκαμπτη και άκαμπτη συσκευασία. Η πλατφόρμα έχει σήμερα πάνω από 120 μέλη-εταιρείες και συλλέγει απόβλητα που, υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως να οδηγούνταν σε ταφή. Η ανακύκλωση γίνεται αποκλειστικά από τον Όμιλο και με το υλικό που παράγεται κατασκευάζονται μεγάλες συσκευασίες (κουβάδες) για non-food συσκευασία (περιέκτες για χρώματα κ.ά.). Το μηχανικά ανακυκλωμένο πλαστικό που προκύπτει αποκτάει έτσι «δεύτερη ζωή» και είναι πιστοποιημένο από την TUV Austria.
Η πολιτική που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά για τις πρωτογενείς συσκευασίες που δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμες είναι διττή: είτε θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, θα απαγορεύεται η διάθεση προϊόντων σε αυτές στην κοινή ΕΕ αγορά. «Τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα έχουν θέσει πολύ αισιόδοξους στόχους για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή ή καύση, κι όπως αντιλαμβάνεστε ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν αυτοί οι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι είναι μέσω της αύξησης της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρης ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση» μας λέει ο Θ. Τσούφης.
«Είμαστε σε άμεση επαφή με όλη την αλυσίδα αξίας ξεκινώντας από τους παραγωγούς ανακυκλωμένων υλικών μέχρι τον τελικό χρήστη της συσκευασίας και προσπαθούμε να αναπτύξουμε λύσεις και συνεργασίες οι οποίες να ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα εξετάζουμε από κοινού τεχνολογίες και πρακτικές που θα επιτρέψουν τη χρήση ανακυκλωμένων πολυολεφινών (π.χ. recycled ΡΡ) σε συσκευασίες που προορίζονται για άμεση επαφή με τρόφιμα» σχολιάζει.
Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στη συσκευασία
Η Εταιρεία Πλαστικά Θράκης Εταιρεία Συμμετοχών ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την άμεση έναρξη και υλοποίηση εκτενούς έκτακτου επενδυτικού προγράμματος ύψους 10 εκατ. ευρώ στον κλάδο της συσκευασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής Thrace Pack.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της συγκεκριμένης θυγατρικής του Ομίλου, αλλά και ευρύτερα του κλάδου της συσκευασίας, και με τελικό σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματικότερη, αμεσότερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της ελληνικής αγοράς, με ένα πληρέστερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, και αφετέρου την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και τη συνακόλουθη ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ομίλου.
Οι επιμέρους ενέργειες του νέου επενδυτικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί άμεσα από συγκεκριμένη θυγατρική, συνοψίζονται ως ακολούθως:
- Επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής προϊόντων πλαστικής συσκευασίας με την τεχνολογία Injection Moulding, η οποία αποτελεί τη βασική τεχνολογία για την παραγωγή πλαστικών δοχείων, προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο τροφίμων, στους κλάδους ξενοδοχείων/εστιατορίων και στη βιομηχανία των χρωμάτων.
- Επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό με την τεχνολογία Thermoforming για την παραγωγή μικρών πλαστικών δοχείων, που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, και ειδικότερα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής προϊόντων χάρτινης συσκευασίας για προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο εστίασης, συμπληρωματικά στο υφιστάμενο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο.
Οι νέες επενδύσεις ανέρχονται στο ύψος των 10 εκατ. ευρώ περίπου, είναι συμβατές με τις πρακτικές τις βιώσιμης ανάπτυξης και θα συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Με βάση τον συγκεκριμένο χρονικό προγραμματισμό, οι νέες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξήσουν άμεσα, και ειδικότερα από την αρχή του 2024, την παραγωγική δυναμικότητα της ως άνω θυγατρικής εταιρείας κατά 4.000 τόνους περίπου, σε ετήσια βάση. Η χρηματοδότηση του νέου αυτού επενδυτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και εξωτερικής χρηματοδότησης.
Όμιλος Πλαστικά Θράκης
Ιδρύθηκε πριν από 45 χρόνια και το πρώτο εργοστάσιό του λειτούργησε στην Ξάνθη. Έκτοτε απέκτησε διεθνή παρουσία και σήμερα αποτελεί έναν Όμιλο 14 εταιρειών σε όλο τον κόσμο ο οποίος δραστηριοποιείται σε 28 εφαρμογές/τεχνολογίες. Πρόκειται για έναν εισηγμένο Όμιλο με την οικογένεια Χαλιωρή, η οποία τον δημιούργησε, να αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο (σήμερα στην εταιρεία βρίσκεται η τρίτη γενιά). Ο Όμιλος διαθέτει εργοστάσια σε Ξάνθη και Ιωάννινα, σε Βουλγαρία και Ρουμανία, στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.
Δρ. Θεόδωρος Τσούφης
O δρ. Θεόδωρος Τσούφης, Μηχανικός Επιστήμης Υλικών, είναι επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία Thrace Pack, η οποία είναι θυγατρική του Thrace Group. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει ειδικευτεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MSc) στη Χημεία & Τεχνολογία Υλικών και σε επίπεδο διδακτορικού (PhD) στην Επιστήμη Υλικών. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική (post-doctoral) έρευνα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Zernike Institute for Advanced Materials στην Ολλανδία (το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο για τα υλικά στην Ευρώπη) και στην Ιταλία στο Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR). Από το 2013 μέχρι το 2020 συνέχισε την έρευνά του στο EΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε κοινά ερευνητικά έργα με τη βιομηχανία (joint Industry-Academia research actions).