Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες!

Από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους

Αγρότες έχουν καταλάβει τους δρόμους εδώ και μέρες για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το υψηλό κόστος παραγωγής και την ανεπαρκή στήριξη της κυβέρνησης προς τον γεωργικό τομέα.

 

Με αφορμή την έναρξη της έκθεσης Agrotica, που ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 200 τρακτέρ έχουν παραταχθεί έξω από τη ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη

Τα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνουν: 
 • αντιμετώπιση των ζημιών στο αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και αντικατάσταση εξοπλισμού
 • μείωση του κόστους παραγωγής, παροχή αφορολόγητου πετρελαίου, επιβολή πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος
 • εγγυημένες τιμές που αντανακλούν το κόστος παραγωγής
 • διασφάλιση εισοδήματος επιβίωσης και προσιτών τιμών στα προϊόντα για την κατανάλωση
 • αποφυγή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και διατήρηση των αποζημιώσεων
 • καθώς και αποφυγή των περικοπών στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ.
Η ΕΘΕΑΣ στηρίζει τους αγρότες – Οι 9 προτάσεις προς την Πολιτεία

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αφετηρία τα συσσωρευμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικοί αγρότες και συνεταιρισμοί.

Το παραπάνω τονίζεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), στην οποία αναφέρεται ακόμα το εξής:

«Στις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία του Covid, την ενεργειακή κρίση, τη δραματική αύξηση των εισροών και του κόστους παραγωγής, τον πόλεμο στην Ουκρανία, προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι έντονες ζημιές από την κλιματική κρίση, ο ανορθολογισμός στην αγορά αγροτικών προϊόντων και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων με τα προβλήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς για το εισόδημά τους και την επιβίωσή τους και οι κινητοποιήσεις βιωσιμότητας γίνονται από όλους αυτούς που αγωνιούν, εάν αύριο θα μπορέσουν να παράγουν. Στα χρόνια της κρίσης, η έλλειψη κεντρικής οργάνωσης των συνεταιρισμών δυσκόλευε τη θέση των αγροτών».

Οι επείγουσες ενέργειες της Πολιτείας

Στην ανακοίνωσή της η ΕΘ.Ε.Α.Σ. ξεκαθαρίζει πως έθεσε από την προηγούμενη χρονιά όλα τα θέματα και τις επείγουσες ενέργειες, στις οποίες έπρεπε να προβεί η Πολιτεία για να μην έρθουν σήμερα οι αγρότες σε παραγωγικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Με αυτό τον γνώμονα, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. όρισε ως προτεραιότητα μια σειρά θεμάτων, που αναδεικνύονται σήμερα με τις κινητοποιήσεις ως αιτήματα, τα οποία και στηρίζει. Συγκεκριμένα η Ένωση ζητά:

 1. Μείωση του κόστους παραγωγής με τη στήριξη, τόσο με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, όσο και των άλλων μορφών ενέργειας σε συνδυασμό πάντα με τη διευκόλυνση των αγροτών και των συνεταιρισμών στη χρήση των ΑΠΕ και του net metering.
 2. Καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ειδικά σε Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών αυτών των περιοχών. Αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των νέων ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα συνοδεύεται με την αντίστοιχη αύξηση χρηματοδότησης από την Πολιτεία και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 3. Άμεση αναθεώρηση των αστοχιών και βελτίωση του ΣΣ ΚΑΠ 2023-27 σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν γίνει και από την ΕΘ.Ε.Α.Σ.. Οι μεταβολές που έχουν εισαχθεί αδόκιμα, βλάπτουν περισσότερο τους παραγωγικούς παραγωγούς. Καταβολή των καθυστερημένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τροποποίηση και προώθηση της διαφάνειας στην καταβολή τους και ειδικά των οικολογικών σχημάτων.
 4. Επιτάχυνση των έργων υποδομής, όπως αυτών που αφορούν το αρδευτικό νερό και τη διευκόλυνση της χρήσης της τεχνολογίας από τους αγρότες, καθώς και επιτάχυνση της αξιολόγησης και ένταξης των επενδύσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
 5. Αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς προϊόντων για να προστατευθούν, οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, σιτηρών και άλλων προϊόντων που γίνονται έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών, καθώς και έλεγχο του μεγάλου χρόνου εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους. Θεσμοθέτηση ισχυρού αποτρεπτικού πλαισίου κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία ποιοτικών προϊόντων μας και ειδικά των ΠΟΠ.
 6. Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των παραγωγών και των συνεταιρισμών από το τραπεζικό σύστημα για να λυθεί το θέμα της προχρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις.
 7. Ρύθμιση των οφειλών στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφές, αφού οι παραγωγοί αδυνατούν να τις εξοφλήσουν.
 8. Προστασία της αγροτικής γης από τη σώρευσή της, ένεκα της κρίσης σε μεγαλογαιοκτήμονες και Funds που στερούν από τους αγρότες τον πολύτιμο για την επιβίωσή τους πόρο. Ρύθμιση των θεμάτων των κόκκινων δανείων, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους συνεταιρισμούς για να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους για να παράγουν απρόσκοπτα τρόφιμα.
 9. Ενίσχυση των συνεταιρισμών και των παραγωγικών οργανώσεων των αγροτών γιατί μόνο ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί την ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα για τον παραγωγό και τον καταναλωτή δίνει πραγματικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους και τη βελτίωση των εισοδημάτων τους.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. στηρίζει την ανάδειξη των προβλημάτων, που τίθενται με τις κινητοποιήσεις, καθώς πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά αφού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, των εξαγωγών, του τουρισμού και στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

You might also like