Συμβούλιο Υπουργών: προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ

Στις 26 Φεβρουαρίου συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών για αλλαγές στην ΚΑΠ

Ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνεντεύξεις του στα «Παραπολιτικά 90,1», στους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή και στον ΣΚΑΙ στον Άρη Πορτοσάλτε.

 

Στις 26 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες υποστηρίζει η ομάδα των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUMED-9.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης εκτιμά ότι «θα γίνει σωστή αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το 15μελές των αγροτών που εκπροσωπούν τα μπλόκα, από τα θεσμικά τους όργανα, αλλά και από τους μεμονωμένους αγρότες και τελικά θα οδηγηθούμε σε εκτόνωση.»

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών και στις προτάσεις της κυβέρνησης, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε:
  1. Για το αγροτικό πετρέλαιο: Το 2022 και 2023 επιστράφηκαν 160 εκατ. ευρώ στους αγρότες, ενώ για το 2024 ανακοινώθηκε επιστροφή 83 εκατ. ευρώ. με τα 40 εκατ. εξ αυτών να δοθούν προκαταβολικά. Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι αυτά μπορεί να δώσει με τα δεδομένα αυτής της στιγμή, ενώ τον Ιούνιο επρόκειτο να υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης. «Για το 2025 πάμε με χαρακτηριστικά μονιμότητας σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Όσο εξελίσσεται η οικονομία τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει για ενίσχυση των κλάδων που χρειάζονται στήριξη». Παράλληλα έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους η οποία συμφωνήθηκε να συνεχισθεί με τον  κ. Πετραλιά, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.
  2. ΓΙα τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Πέραν της μείωσης του τιμολογίου κατά 10% που είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της Agrotica, ανακοινώθηκαν οι εξής τιμές :
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
  1. ΓΙα τις βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 26 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα γίνει η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ. Υπενθύμισε δε την κοινή στάση στο ζήτημα αυτό από τις εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που μετέχουν στην ομάδα των EUMED-9.
  2. Για τις ελληνοποιήσεις. Έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ σε όλη την αγορά γάλακτος και τροφίμων.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα αντιδράσεις των αγροτών, ανέφερε πως συμφωνεί με τον πρωθυπουργό και τις χαρακτηρίζει «λελογισμένες», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση στην περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων».

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν οι αγρότες επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Αθήνα, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η αντίδραση και η λήψη μέτρων είναι αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, σαφέστατα αρνητική, όπως και κάθε εξέλιξη που θα αναστάτωνε την αγορά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επιτρέψει.

Πάγωμα δύο ετών των οφειλών για τη Θεσσαλία 

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός για τη Θεσσαλία υπάρχει ειδική ρύθμιση για πάγωμα δύο ετών των οφειλών και συνολικά 7ετή ρύθμιση.

«Το αγροτικό δεν είναι ένα bras de fer μεταξύ των παραγωγών και της κυβέρνησης. Έχουμε μια πορεία που θέλει συνεχή διάλογο και συνεννόηση λόγω των διεθνών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης. Το ΥΠΑΑΤ είναι το σπίτι των αγροτών και ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

You might also like