‘Πετάνε’ οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Επτά μέλη της ΕΘΕΑΣ παρουσιάζουν σημαντικό κύκλο εργασιών και εξαγωγικές δυνατότητες- Τέσσερις από αυτούς δραστηριοποιούνται στην γαλακτοκομία και την τυροκομία

‘Επιστρέφουν’ στην κεντρική επιχειρηματική σκηνή και μάλιστα με αξιώσεις. Ο λόγος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που διανύουν περίοδο ανάπτυξης κι επιβεβαιώνουν την ηχηρή παρουσία του συνεταιριστικού κινήματος στη σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

Eπτά πρωτοκλασάτα μέλη της ΕΘΕΑΣ αποτελούν πρότυπο αγροτικών συνεταιρισμών στη χώρα μας, με σημαντικό κύκλο εργασιών και εξαγωγικές δυνατότητες. Το εντυπωσιακό και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι οτι μεταξύ των συνεταιρισμών αυτών υπάρχουν τέσσερις που δραστηριοποιούνται στον γαλακτοκομικό- τυροκομικό κλάδο κι αυτούς παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου – ΕΒΟΛ: Προς τα 20 εκατ. ευρώ

Στη λίστα των επιτυχημένων Αγροτικών Συνεταιρισμών, βρίσκεται και η συνεταιριστική βιοµηχανία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Βόλου, με σηµαντικό µερίδιο και παρουσία στην αγορά του φρέσκου γάλακτος τα τελευταία χρόνια και διακριτή θέση στα ψυγεία των ελληνικών αλυσίδων σούπερ-µάρκετ. Τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 19.090.000 ευρώ, αυξηµένα κατά 11% σε σύγκριση µε το 2021. Πρόσωπο που θεωρείται ο εµπνευστής της δηµιουργίας της ΕΒΟΛ ήταν ο Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022.

  • Το «τιμόνι» της προεδρίας έχει αναλάβει ο κ. Στέφανος Διακομής.

Ένωση Αγρινίου – Αμφιλοχίας Γη: Πάνω από 12 εκατ. ευρώ

Στους ισχυρούς παίκτες της συνεταιριστικής δραστηριότητας είναι και η γαλακτοβιοµηχανία Αµφιγάλ και πλέον Αµφιλοχίας Γη, η οποία ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Αγρινίου. Τα πέντε προϊόντα που παράγει η γαλακτοβιοµηχανία στις εγκαταστάσεις της στην Κεχρινιά Αιτωλοακαρνανίας είναι η φέτα, η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα Αµφιλοχίας, το πεκορίνο και το τσαλαφούτι. Σχεδόν στο σύνολό τους τα συγκεκριµένα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά στην Ελλάδα στα καταστήµατα της ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ ένα µέρος των πωλήσεών της –έως και 10%– προέρχεται από τις εξαγωγές. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Αµφιλοχίας Γη ανήλθε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 θα ανέλθει σε περίπου 12 εκατ. ευρώ. Η συνεταιριστική επιχείρηση έχει δώσει έµφαση τα τελευταία χρόνια και στις εξαγωγές. Τα προϊόντα της διατίθενται στις Ηνωµένες Πολιτείες και στο Ηνωµένο Βασίλειο και στόχος είναι τα επόµενα χρόνια η περαιτέρω διεύρυνση της διεθνούς της δραστηριότητας.

  • Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου είναι ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

ΕΑΣ Νάξου: Τζίρος 26,3 εκατ. το 2023

Η ΕΑΣ Νάξου, με τη σειρά της φηµίζεται για την πατάτα Νάξου, αλλά και τη γραβιέρα που παράγεται στο νησί των Κυκλάδων. Ωστόσο κάνει και βήµα στην παραγωγή και τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά του 51% της εταιρείας τυποποίησης “Κυκλάδι” – ακόµα µία κίνηση που σχετίζεται µε την είσοδο στην προψηµένη κατεψυγµένη πατάτα.

Από την άλλη, η γραβιέρα Νάξου αποτελεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν που παράγει και διαθέτει ο Συνεταιρισµός της Νάξου, το οποίο αποφέρει περίπου το 42% του κύκλου εργασιών του ετησίως. Αυτή την περίοδο γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του εξαγωγικού του εκτοπίσµατος από το 10% επί του τζίρου, που είναι σήµερα, σε µεγαλύτερο ποσοστό στο προσεχές διάστηµα. Ο κύκλος εργασιών της ΕΑΣ Νάξου το 2022 ήταν 25,5 εκατοµµύρια ευρώ και το 2023 άγγιξε τα 26,3 εκατ. ευρώ.

  • Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου είναι ο κ. Δημήτριος Καπούνης, μέλος της ΕΘΕΑΣ.

Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων: Φέτα ΠΟΠ και σχεδόν 50 εκατ. ευρώ το 2023

Σταθερή είναι η παρουσία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, με «ναυαρχίδα» τη φέτα ΠΟΠ. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει αποκλειστική συνεργασία µε τον Σκλαβενίτη, στον οποίο τα τελευταία χρόνια διαθέτει και φρέσκο αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, ο εν λόγω συνεταιρισµός είναι κυρίαρχος σε πωλήσεις στην Ελλάδα στη βαρελίσια φέτα. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 άγγιξε 50 εκατ. ευρώ, µε το µεγαλύτερο µέρος του τζίρου να προέρχεται από την αποκλειστική συνεργασία µε τον όµιλο Σκλαβενίτη. Στόχος είναι η ανάπτυξη των εξαγωγών τα επόµενα χρόνια.

  • Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού είναι ο κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος είναι και Πρόεδρος στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
You might also like