ΣΕΒΓΑΠ: Όχι στον όρο feta

«Κερδίσαμε μια δύσκολη και άνιση μάχη στην Χιλή για την αναγνώριση της Φέτας» δήλωσε ο Σύνδεσμος- Ο Χρήστος Αποστολόπουλος μιλάει στο Dairy News

«Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε ότι μόλις χθες κερδίσαμε μια δύσκολη και άνιση μάχη στην Χιλή για την αναγνώριση της Φέτας. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής έκανε δεκτή την ένσταση και την επιχειρηματολογία μας κατά του trademark που είχε τον όρο “feta” το οποίο είχε υποβάλει η διαβόητη Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN)» επισήμανε ο ΣΕΒΓΑΠ σε Δελτίο Τύπου για την υπόθεση της φέτας στην Χιλή.

 

Πρόκειται για μια μάχη που, την δεύτερη στη σειρά που κερδίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) απέναντι στον αμερικάνικο κολοσσό συμφερόντων (η προηγουμένη ήταν στην Σιγκαπούρη) και όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση «Δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε και μέσα στην ίδια την Αμερική!».

Πόλεμος για την κατοχύρωση της φέτας 

«Η εν λόγω αμερικάνικη κοινοπραξία στοχεύει στο να μην υπάρχουν ιδιαίτερα προϊόντα, όπως είναι η φέτα, το ροκφόρ, κ.λπ. Και με αυτόν τον τρόπο έχουν κάνει μια εκστρατεία σε όλο τον κόσμο, για να κατοχυρώσουν ονόματα προϊόντων, ισχυριζόμενοι έπειτα ότι παράγουν αυτό το προϊόν, ότι το εξάγουν και ότι το έχουν μάλιστα κατοχυρώσει. Πάνε λοιπόν και κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις σε τρίτες χώρες, όπως έγινε και στη Χιλή. Το προϊόν αυτή τη φορά περιείχε την ονομασία φέτα, κάτι το οποίο μάθαμε εκ των υστέρων, αφού έγινε αποδεκτό από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής, όπου εμείς μετά έπρεπε να αντιπαρατεθούμε έτσι ώστε να αποδείξουμε ότι προϊόν feta δεν υφίσταται. Πρόκειται για μια ιστορία που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη του 2021, όπου και κάνουμε την ένσταση» ανέφερε ο  Χρήστος Αποστολόπουλος (φωτο αριστερά), Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, σε παρέμβασή του στο Dairy News.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ ο πόλεμος για την κατοχύρωση της Φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλος, δύσκολος και μακρύς, ενώ πολλές τέτοιες μάχες χρειάζεται να δοθούν σε κάθε μέρος του κόσμου, συνήθως με την ίδια γνωστή κοινοπραξία. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, κάθε φορά με μεγαλύτερο πάθος και πίστη για την προστασία αυτής της μοναδικής εθνικής μας κληρονομιάς αντιμετωπίζοντας ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ σταθεί εμπόδιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ευρώπη και Π.Ο.Π. προϊόντα: αδιαπραγμάτευτη λίστα

«Ενώ πραγματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να δώσει το background της κατοχύρωσης αυτών των προϊόντων. Από την άλλη δεν προσπάθησε όμως με τον ίδιο τρόπο να το κάνει με όλες τις χώρες» σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ και συνεχίζει «Δηλαδή πηγαίνει σε ένα τραπέζι με μια τρίτη χώρα και  λέει αυτά είναι τα δικά μου προϊόντα, θα κάνουμε μια συμφωνία για να κατεβάσουμε τους δασμούς των εξαγωγών των δικών μου και των δικών σου, θα πρέπει να αναγνωρίσεις τα δικά μου προϊόντα και εγώ τα δικά σου προϊόντα, τα οποία δεν θα τα παράγω. Δεν το κάνει έτσι όμως. Κάθεται σε ένα τραπέζι και λέει ότι αυτά είναι τα προϊόντα. Πες λοιπόν τι μπορείς να αναγνωρίσεις από αυτά ως Π.Ο.Π. και ο καθένας παραθέτει τους δικούς του λόγους για τους οποίους δεν τον συμφέρei να αναγνωρίζει ένα προϊόν ως Π.Ο.Π.. Έτσι λοιπόν δεν κάθονται στο τραπέζι για να πουν ότι πρόκειται για μια αδιαπραγμάτευτη λίστα. Τα αναγνωρίζει ή όχι όλα τα ΠΟΠ της Ευρώπης. Δεν μπορεί η αναγνώριση να γίνεται επιλεκτικά και τα υπόλοιπα προϊόντα να αφήνονται. Αυτή η πρακτική λοιπόν δεν ταιριάζει με την προσπάθεια που έγινε με τη νομοθεσία. Η πρακτική που εφαρμόσθηκε στις διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν σωστή.»

Διαβάστε επίσης:

Φέτα: Πρωταγωνίστρια των Ευρωεκλογών

You might also like