Κτηνοτροφία: Σε δύσκολη ‘στροφή’

Επισημάνσεις ΣΕΚ- Γκρίνια για τη μη αντιπροσωπευτική συνάντηση στο ΥπΑΑΤ

Σε μια ακόμα δύσκολη στροφή φαίνεται πως βρίσκεται αυτό το διάστημα η κτηνοτροφία στην Ελλάδα καθώς οι κτηνοτρόφοι βιώνουν πρωτοφανείς δυσκολίες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, που προκάλεσαν σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές. Παράλληλα, η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον κλάδο. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ (και για την οποία υπάρχουν ενστάσεις από μερίδα των κτηνοτρόφων…) «αυτή τη στιγμή κρίσης, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγωγή για να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους, και το αίτημα για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή αποζημιώσεων ή ενίσχυση από το πρόγραμμα 5.2 είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί».

 

Πρέπει να τονιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ‘κόκκινα’ δάνεια και βρίσκονται υπό την πίεση από διάφορα funds «τα οποία εκβιάζουν με διαταγές πληρωμών και με πλειστηριασμούς, ακόμα και σε σπίτια και επιχειρήσεις των συναδέλφων, για τα οποία ζητάμε ακατάσχετο για σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες εδώ και χρόνια. Αυτές οι συνθήκες κάνουν επιτακτική την άμεση και ευέλικτη στήριξη από την πολιτεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΚ στην ανακοίνωσή του.

Ο ΣΕΚ στην επιστολή του ζητάει άμεση και ακατάσχετη αποζημίωση για την πανώλη και την ευλογιά επισημαίνει όμως οτι η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους θα πρέπει να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. «Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου» αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Σύνδεσμος ζητάει επίσης αλλαγή όρων στο Πρόγραμμα 5.2 για την Αντικατάσταση Ζώων με κύριο αίτημα να καταβάλλεται το κόστος άμεσα με την παρουσίαση του τιμολογίου, χωρίς την απαίτηση για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. «Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τα κεφάλαια να καλύψουν αυτά τα έξοδα από την αρχή και χρειάζονται άμεση βοήθεια για να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε» αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως επισημαίνεται αν οι αποζημιώσεις και η στήριξη δεν καταβληθούν άμεσα και αποτελεσματικά, πολλοί κτηνοτρόφοι – ειδικά όσοι είναι άνω των 57 ετών – δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παραγωγή. Με το 75% των κτηνοτρόφων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος του κλάδου που έχει πληγεί. Αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο της χώρας.

Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων. «Ζητάμε άμεσα τη δημιουργία μόνιμης Ομάδας Εργασίας για την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή και των εθνικών φορέων της, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή λύση των προβλημάτων που προκύπτουν για την κτηνοτροφία» αναφέρεται στην επιστολή.

Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ- Κάτι πήγε στραβά…

Όσο αφορά τη σύσκεψη κτηνοτροφικών φορέων με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από μερίδα του κτηνοτροφικού κόσμου η οποία είτε είδε να μην αντιπροσωπεύεται στην εν λόγω σύσκεψη ή είδε να συμμετέχουν σε αυτή συλλογικότητες και φορείς χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dairy News από άτομο το οποίο συμμετείχε στην εν λόγω σύσκεψη, η διαδικασία της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα προβληματική καθώς ούτε συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη υπήρχε, ούτε κατατέθηκαν κείμενα με προτάσεις από την πλευρά των ‘εκπροσωπούμενων’ κτηνοτρόφων.

You might also like