Γ. Κελαϊδίτης (Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς): «Έχουμε όλα τα καλά του θεού στην Ελλάδα»

Ο Γιώργος Κελαϊδίτης συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ιδιότητες που του επιτρέπουν να μιλάει μετά λόγου γνώσης για τα αγροδιατροφικά πράγματα. Το Dairy News τον συνάντησε στην  Dairy Expo 2016 και συζήτησε μαζί του τα θεσμικά και τα δημόσια θέματα που έχει αναλάβει εδώ και μερικά χρόνια.

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτο: Γιώργος Διαμαντάκης.

Ο Γιώργος Κελαϊδίτης από την Εύβοια  είναι περιφερειακός σύμβουλος στη Στερεά Ελλάδα, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και παραγωγός ο ίδιος στο χώρο  της χοιροτροφίας. To Dairy News τον συνάντησε στην  Dairy Expo 2016 και συζήτησε μαζί του ορισμένα από τα προβλήματα της Περιφέρειας. Η κατάσταση που μας περιέγραψε το στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάχιμος παραγωγός δεν απέχει πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα: «όλα είναι σε συνάρτηση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, με την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την απουσία χρηματοοικονομικού μηχανισμού που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν. Υπάρχει επίσης πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού δυναμικού» σχολίασε. Την ίδια στιγμή όμως, αισιοδοξεί ότι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα αλλάξει τα πράγματα καθώς θα διατεθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό για δράσεις.

Όπως όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής, ο Γ. Κελαϊδίτης στηρίζει τις ελπίδες του στον πρωτογενή τομέα και  τον τουρισμό και αυτό ακριβώς τον προσανατολισμό επιθυμεί να δώσει στις δράσεις της Περιφέρειας. «Σε πρώτη φάση προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των παραγωγών και των επιχειρηματιών μας, να κάνουμε πιο φιλικό το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Δεν θέλουμε να τους αποθαρρύνουμε…» μας είπε περιγράφοντας τα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας είναι κατ΄ αυτόν ο μηχανισμός μέσω του οποίου  παλαιοί και νέοι παραγωγοί εφοδιάζονται με εργαλεία εξωστρέφειας.

Εφικτή η πρωτογενής παραγωγή

Ο Γ. Κελαϊδίτης θεωρεί ότι η  κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του κρέατος είναι το αποτέλεσμα χρόνιων αδυναμιών που οδήγησαν τον ιδιωτικό τομέα σε αδιέξοδα που δεν του επέτρεψαν να αναπτυχθεί, μάλιστα εκτιμάει ότι  είναι τέτοιο το κλίμα που δεν μπορούμε να το ‘γυρίσουμε’ εύκολα. «Το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο, δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση για υψηλής κεφαλαιοποίησης επενδύσεις» παρατηρεί, σπεύδει όμως να επισημάνει ότι « Υπάρχει βέβαια  η δυνατότητα, είναι δηλαδή εφικτό, για μικρούς παραγωγούς,  να σχεδιάσουν μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα. Η χώρα όλα τα καλά του Θεού: καλές κλιματολογικές συνθήκες· πολύ καλή γεωγραφική τοποθεσία· ο μύθος των ακριβών ζωοτροφών δεν ισχύει απόλυτα καθώς το κόστος τους δεν είναι τόσο μεγαλύτερο – από τους γείτονές μας στα Βαλκάνια-  που να μας οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις· η εισαγωγή κρεάτων στην Ελλάδα προϋποθέτει άλλωστε ένα σεβαστό μεταφορικό κόστος».

Νέος ηλικιακά και αισιόδοξος, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα ‘ελληνικά μυαλά’ τα οποία θεωρεί εξαιρετικά δημιουργικά· «χρειαζόμαστε απλώς τους σωστούς ανθρώπους, στις σωστές θέσεις, τη σωστή στιγμή» διευκρινίζει. Κλείνουμε τη συζήτησή μας ζητώντας του ένα σχόλιο για τις σχέσεις της παραγωγής με τις τοπικές κοινωνίες, σχέση που έχει σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς. «Υπάρχει μια κάποια αρνητικότητα ορισμένων τοπικών κοινωνιών όσο αφορά την κτηνοτροφία: κανένας δεν θέλει δίπλα του μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα κι αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζουν παλαιές και νέα μονάδες» αναγνωρίζει, « πρέπει όμως να παντρέψουμε οι νέες τεχνολογίες και το σωστό επιχειρείν με μια φιλοπεριβαλλοντική, κτηνοτροφική δραστηριότητα» καταλήγει.

Στη φωτογραφία, ο Γιώργος Κελαϊδίτης (πρώτος από αριστερά) με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, επισκέπτονται το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην έκθεση Dairy Expo 2016.

You might also like