Ν. Σουλιώτης (Δήμαρχος Καρπενησίου): «Είμαστε λίγοι στην Ευρυτανία, κι αυτό μας βγαίνει σε καλό»

Ο Νίκος Σουλιώτης, δήμαρχος Καρπενησίου, βρέθηκε  στην Αθήνα για να εγκαινιάσει μια προωθητική ενέργεια του δήμου στην Πλατεία Ομονοίας, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ενέργεια η οποία φορούσε στην προβολή τοπικών προϊόντων της Ευρυτανίας, κυρίως τρόφιμα και ποτά, στο αθηναϊκό κοινό.

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου.  Φωτο: Studio PKTrichias/ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.

Ο Δήμος Καρπενησίου προήλθε από τη συνένωση έξι μικρών ορεινών δήμων: του Καρπενησίου, της Δομνίστας, των Κτημενίων, της Ποταμιάς, του Προυσού και του Φουρνά. Καταλαμβάνει τη νότια και ανατολική πλευρά της Ευρυτανίας. Έχει 49 τοπικές κοινότητες και πρωτεύουσά του, διοικητικό και οικονομικό κέντρο είναι το Καρπενήσι του οποίου το όνομα φέρει ο νέος Δήμος. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο δήμαρχος απάντησε ορισμένες ερωτήσεις του Dairy News σχετικά με την κτηνοτροφία και τη γαλακτοκομία στην Ευρυτανία, δραστηριότητες που έχουν μακρά ιστορική συνέχεια και παράγουν ξεχωριστά προϊόντα.

Dairy News Κύριε δήμαρχε ποια είναι κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νομό Ευρυτανίας;

Νίκος Σουλιώτης Υπάρχουν τα βοοειδή που ζουν μόνιμα στην περιοχή, υπάρχουν και αιγοπρόβατα που ζουν στα βουνά το καλοκαίρι, μέσα σε ένα πολύ καθαρό περιβάλλον και τρέφονται εκεί, ενώ το χειμώνα σταβλίζονται στα χωριά γύρω από το Καρπενήσι. Υπάρχει δηλαδή νομαδική κτηνοτροφία και μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.

Βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία;

Νομίζω πως υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Η κρίση έφερε αύξηση της κτηνοτροφίας: υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γυρίσει πίσω για να ασχοληθούν με τον τόπο τους. Υπάρχουν επίσης κάποιες υποδομές, ενώ ο δήμος από την πλευρά του, προσπαθεί να διασφαλίσει την πρόσβαση, να είμαστε δηλαδή δίπλα σε κάθε προσπάθεια των κτηνοτρόφων που τολμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τόπο τους.

Δεν υπάρχει πάντως κάποια μεγάλη βιομηχανία. Έτσι, δεν είναι;

Η αλήθεια είναι ότι λείπουν οι μεγάλες μονάδες, αλλά προσωπικά δεν γνωρίζω αν αυτό είναι ‘κακό’ ή όχι. Νομίζω ότι είναι κάτι θετικό, διότι είμαι υπέρ των μικρών οικογενειακών μονάδων, οι οποίες διατηρούν κάποια standards ποιότητας· πολύ ψηλότερα μάλιστα από εκείνα των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών.

Ανησυχείτε για τα κρούσματα ασθενειών που έχουν παρατηρηθεί στο ζωικό κεφάλαιο;

Σε οτι αφορά τις ασθένειες, υπάρχει οργανωμένη κτηνιατρική υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας, η οποία είναι πολύ καλά στελεχωμένη. Οι κτηνίατροι στην Ευρυτανία βρίσκονται κοντά στους κτηνοτρόφους. Ξέρετε, είμαστε λίγοι στην Ευρυτανία κι αυτό, εκτός από τα αρνητικά του, έχει κι ορισμένα θετικά. Για παράδειγμα:  ένας βοηθάει τον άλλον και  η κατάσταση είναι πιο εύκολα ελεγχόμενη. Έτσι, οι ασθένειες αντιμετωπίζονται εύκολα. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προβλήματα.

Που καταλήγει το γάλα του νομού;

Το γάλα επεξεργάζονται δύο σύγχρονα τυροκομεία που βρίσκονται στη Δήμο Καρπενησίου και τα προϊόντα που παράγονται είναι ιδιαίτερης ποιότητας. Διακινούνται σε μικρά καταστήματα του νομού ενώ ορισμένα μπορεί να βρει κανείς και στα μεγάλα σουπερμάρκετ της Αθήνας.

Πως βλέπετε τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί;

Το νέο ΕΣΠΑ είναι μια μεγάλη ευκαιρία και στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Ο Δήμος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, διαθέτουν έτοιμες υποδομές και τις σχετικές συνεργασίες, έτσι ώστε με την έναρξη των προσκλήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – τις αναμένουμε αρχές Ιανουαρίου- να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να προωθήσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα στη λογική του να γίνουν περισσότερες μονάδες και να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν σας κρύβω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο Καρπενησίου και στην Ευρυτανία, είναι η ανεργία· κυρίως των νέων ανθρώπων. Μεγάλες επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν, η οικοδομή έχει τελματώσει με αποτέλεσμα να ελπίζουμε στο νέο ΕΣΠΑ και στο άνοιγμα περισσότερων μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων που θα δώσουν διέξοδο στους νέους προκειμένου να μείνουν στον τόπο τους.

 

 

 

 

You might also like