Dairy Expo: κλαδική έκθεση για την κτηνοτροφία, τη γαλακτοκομία και την τυροκομία
Η Dairy Expo είναι μια κλαδική έκθεση για την κτηνοτροφία, τη γαλακτοκομία, τα τυροκομικά προϊόντα, τα αβγά και το παγωτό, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά το 2013, στο πλαίσιο της μεγάλης κλαδικής έκθεσης Meat Days, αμφότερες από τη διοργανώτρια εταιρεία o.mind creatives. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φιλοξενείται στο Metropolitan Expo, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι εκθέτες της καλύπτουν πολύ μεγάλη αγορά της ελληνικής οικονομίας καθώς στους εκθέτες περιλαμβάνονται γαλακτοβιομηχανίες και παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων, παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων και έμποροι και διανομείς γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Επίσης λαμβάνουν μέρος εταιρείες εξοπλισμού μονάδων παραγωγής, προβάλλοντας ευρεία γκάμα προϊόντων όπως: αμελκτήρια, βυτία μεταφοράς, σιλό – παγολεκάνες, αντλίες, φυγοκεντρικά, εναλλάκτες, τυρολέβητες και πήχτρες, θάλαμοι ωρίμανσης γιαούρτης και ξηραντήρια τυριών, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για βιομηχανική ψύξη (θάλαμοι και βιομηχανικές εγκαταστάσεις), βιτρίνες και ψυγεία συντήρησης και προβολής προϊόντων.

Σημαντικό τμήμα της Dairy Expo καταλαμβάνουν τα υλικά συσκευασίας και πιο συγκεκριμένα: μπουκάλια (πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα), κύπελλα για τυριά και γιαούρτια, μεμβράνες και ταινίες περιτυλίγματος, κιβώτια και κουτιά (χαρτί, πλαστικό, μεταλλικά), βαρέλια και δοχεία (ξύλινα, πλαστικά, μεταλλικά), διάφοροι ειδικοί εξοπλισμοί κτηνοτροφικών μονάδων, ζυγιστικά και ταμειακά συστήματα, ενώ σε κάθε διοργάνωση λαμβάνουν μέρος εταιρείες μελέτης και κατασκευής μονάδων παραγωγής και μεταποίησης, εταιρείες πιστοποίησης και συμβούλων, εταιρείες καθαρισμού και απολύμανσης, εταιρείες μεταφορών και αποθηκεύσεων, cold logistics και επαγγελματικά οχήματα.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Οι παράλληλες εκδηλώσεις της Dairy Expo είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που την επισκέπτονται χιλιάδες επαγγελματίες και την καθιστούν, πέρα από ένα κορυφαίο εκθεσιακό κι ένα πολύ σημαντικό συνεδριακό κι επικοινωνιακό γεγονός.
Η Επιστημονική Ημερίδα Γαλακτοκομίας & Τυροκομίας, την οποία συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το περιοδικό Dairy News και το site www.dairynews.gr, εξελίσσεται πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα του κλάδου καθώς σε αυτήν συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, σημαντικοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι καλύπτουν ευρύ φάσμα ερευνητικών προσεγγίσεων και θεμάτων που αφορούν τους κλάδους της γαλακτοκομίας και της τυροκομίας.

Η Αξιολόγηση Ελληνικών Τυριών, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016, διοργανώνεται από την o.mind creatives με την επιστημονική επιμέλεια του Κολεγίου Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ομάδας έμπειρων καθηγητών κι επαγγελματιών που αποτελούν την κριτική επιτροπή. Είναι μια πρωτότυπη, απόλυτα επιστημονική διαδικασία αξιολόγησης προϊόντων – όχι διαγωνιστική- στην οποία κορυφαίοι εμπειρογνώμονες τυροκομικών προϊόντων απ΄ όλη την Ελλάδα (καθηγητές πανεπιστημίων και μαγειρικών σχολών, ερευνητές, γευσιγνώστες κ.ά.) αξιολογούν δεκάδες προϊόντα της ελληνικής τυροκομίας κι απονέμουν διακρίσεις.

Το Οικογενειακό Τυροκομείο, είναι μια διαδικασία τυροκόμισης η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της έκθεσης ζωντανά, στο περίπτερο της INOX – Design Kateris. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται για τη δημιουργία τυροκομείου, να παρακολουθήσουν ζωντανά το πώς γίνεται η τυροκόμηση και να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ειδικούς του χώρου που για όλα όσα χρειάζονται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικογενειακού τυροκομείου.
Το 2016 την τυροκόμηση έκαναν,ζωντανά πάντα, τα αδέλφια Σοφία και Νίκος Μπέλμπας, τα οποία διαθέτουν μια εντυπωσιακή αιγοτροφική καθετοποιημένη φάρμα με επισκέψιμο αγρόκτημα στην Ορεινή Αργολίδα ( Κρύα Βρύση), ενώ το 2015 την τυροκόμηση έκαναν μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής ‘Ο Άγιος Γεώργιος’.

Οι φωτογραφίες του θέματος προέρχονται από την Dairy Expo του 2016 και είναι του Γιώργου Διαμαντάκη.