Στάσιμη η ευλογιά προβάτων στη Λέσβο- σε αναμονή ο κλάδος

Σε πλήρη εξέλιξη μέτρα ελέγχου, αλλά καθυστερημένη η αντίδραση της πολιτείας.

Στάσιμη είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου όπου εδώ και δύο μήνες έχει ξεσπάσει επιδημία ευλογιάς προβάτων η οποία ξέφυγε αρχικά από τον έλεγχο των αρχών. Οι έλεγχοι στα κοπάδια είναι αυστηροί, τίποτα δεν μετακινείται και όλοι περιμένουν την εξέλιξη της νόσου η οποία εντοπίστηκε σε 26 εστίες-κοπάδια. Έχουν σφαγιαστεί πάνω από 3.600 ζώα.

 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Dairy News από το νησί, η κατάσταση βρίσκεται σε στασιμότητα, δεν υπάρχουν νέα κρούσματα στις παραγωγικές μονάδες  και η κτηνοτροφική κοινωνία της Λέσβου, μαζί με τις κτηνιατρικές αρχές περιμένουν να παρέλθει η συνηθισμένη περίοδος επώασης της νόσου μετά το τελευταίο κρούσμα. Εφόσον δεν υπάρξει άλλο, θα θεωρηθεί ότι η ασθένεια, η οποία μάλλον προέρχεται από την Τουρκία, έχει ανακοπεί.

Θυμίζουμε ότι: α) η νοσηρότητα στη συγκεκριμένη νόσο φτάνει το 100% ενός κοπαδιού στο οποίο θα διαπιστωθεί κρούσμα ενώ η θνησιμότητα φτάνει στο 70%- η μόνη λύση, η οποία έχει ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Λέσβου, είναι ο σφαγιασμός του κοπαδιού και β) η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είναι αποκλειστικά ζωονόσος ενώ δεν προσβάλει ούτε καν άλλα είδη ζώων.

Όπως είναι γνωστό, το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από περίπου δύο μήνες όταν ανακαλύφθηκε ευλογιά των προβάτων. Ήδη στις αρχές Οκτωβρίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με επιστολή της προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ζητούσε τη λήψη μέτρων.

Ο  Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, έθεσαν στα τέλη Οκτωβρίου το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 45 μέρες «για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων». Εδώ μερικές ημέρες, τα μέτρα εντάθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί συνολικά, κάθε είδους μετακίνηση, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως η απολύμανση ΙΧ αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων- φορτηγών που εξέρχονται το νησιού, ενώ ανάλογη απολύμανση θα υφίστανται και τα οχήματα στο εμπορικό λιμάνι.

Ανεξέλεγκτη απόρριψη νεκρών αιγοπροβάτων σε μικρές παράνομες χωματερές που δημιουργούνται από κτηνοτρόφους. Φωτογραφία: Στρατής Σαμιώτης, για την εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου».

 

Τα μέτρα επιφυλακής – για να μην υπάρξει διασπορά της νόσου- αυτή τη στιγμή είναι: όλα τα σφαγεία είναι κλειστά για αιγοπρόβατα, δεν μετακινούνται κοπάδια, έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες γύρω από κάθε κοπάδι με κρούσμα ( μια ‘ζώνη ελέγχου’ στα 3 χιλιόμετρα και μια ‘ζώνη επιτήρησης’ στα 10 χιλιόμετρα), σε όλες τις φάρμες υπάρχουν απολυμαντικές εστίες και οι κτηνοτρόφοι εισέρχονται και εξέρχονται κάνοντας απολύμανση

Πάντως οι πληροφορίες του Dairy News κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά παραγωγός από τη Λέσβο, οι αρχές αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτικούς κτηνιάτρους μόνο μετά την κήρυξή του σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ αργότερα προσελήφθησαν τέσσερις ιδιώτες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Το Dairy News επικοινώνησε  με τον συνταξιούχο κτηνίατρο Ιωάννη Τσακίρη ο οποίος συμμετέχει εδώ και μερικές εβδομάδες εθελοντικά στην προσπάθεια. «Εδώ και 4-5 ημέρες και παρά τους ελέγχους δεν έχει βρεθεί άλλο ύποπτο κοπάδι κι αυτό είναι μια πολύ θετική και αισιόδοξη νότα» μας είπε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε: «αν περάσουν 21 ημέρες από το τελευταίο κρούσμα, διότι το ανώτατο διάστημα επώασης της νόσου είναι 21 ημέρες, και δεν έχουμε άλλο κρούσμα, θεωρούμε ότι έχει ελεγχθεί η νόσος και έτσι θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα επιφυλακής που έχουν ληφθεί».

Κεντρική φωτογραφία: Έλεγχοι κτηνιάτρων σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου, στην περιοχή Μανταμάδο.  Φωτογραφία: Ιωάννης Τσακίρης (συνταξιούχος κτηνίατρος).

You might also like