Χαρακόπουλος με Θεσσαλούς κτηνοτρόφους για το γάλα

Ενάντια σε Αποστόλου ο βουλευτής της ΝΔ για τη Διεπαγγελματική Φέτας.

Συνάντηση με το προεδρείο και μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καθώς και τους προέδρους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αργυροπουλίου είχε χθες ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος στην οποία τόνισε στους συντοπίτες του ότι η απάντηση του ΥπΑΑΤ στην ερώτησή του για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, τη σύσταση της Διεπαγγελματικής της Φέτας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ήταν «άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα».

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα στον απόηχο της απάντησης που έλαβε ο Θεσσαλός πολιτικός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για την κατάρρευση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Αναφερόμενος στην απάντηση του υπουργού Αποστόλου, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε: « Δεν μας έκανε σοφότερους ούτε για τους λόγους πτώσης της τιμής στο γάλα ούτε για την αποφασιστικότητα του υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αντιθέτως, αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του προβλήματος που αγγίζει πλέον κάθε νοικοκυριό κτηνοτρόφου: Που οφείλονται οι μειώσεις της τιμής στο γάλα; Αν συνεχιστεί ο κατήφορος θα ερημώσουν και τα χωριά που μένουν ζωντανά λόγω της κτηνοτροφίας. Ειδικά για το θέμα της Διεπαγγελματικής της Φέτας, είναι υποκρισία από πλευράς της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ από τη μια να προτρέπει τους κτηνοτρόφους να “οργανωθούν”, ενώ από την άλλη, να κωλυσιεργεί στην έγκριση της πρότασης που πληροί τα κριτήρια».

Έπεσε στο 0,94 ευρώ η τιμή στο πρόβειο

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν πως η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα στοιχεία που δίνει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τις τιμές στο πρόβειο γάλα, καθώς αυτές στην περιοχή στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 0,94 ευρώ το κιλό από πλέον του 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Τόνισαν δε, ότι, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, να εμποδίσουν τις ελληνοποιήσεις γάλακτος πρέπει να επισπευσθεί η σύσταση της Διεπαγγελματικής της Φέτας που θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ζήτησαν την ανεξαρτησία και τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΕΛΟΓΑΚ, τον οποίο, άλλωστε, οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους, προκειμένου να ελέγχονται και τηρούνται τα ισοζύγια στο γάλα και το κρέας. Τέλος, επισήμαναν ότι το θέμα της φέτας δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς και τη δυνατότητα επιβίωσής τους άλλα τον ίδιο τον καταναλωτή.

You might also like