Τα προϊόντα Spinder στην Ελλάδα μέσω της Greennova Structures
Πλήρης γκάμα κτηνοτροφικού εξοπλισμού από την Ολλανδία- Διπλά στρώματα νερού
Έχοντας συμπληρώσει ήδη μισό αιώνα ζωής η ολλανδική εταιρεία Spinder Dairy Housing Concepts παρουσιάζει πλήρη γκάμα κτηνοτροφικού εξοπλισμού ο οποίος είναι διαθέσιμος και στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Greennova Structures από τη Θεσσαλονίκη, μια εταιρεία του ομίλου Μαλκότσης- Μεταλλικές Κατασκευές.
Η εταιρεία Greenova παρουσίασε στην πρόσφατη Zootechnia 2025 στη Θεσσαλονίκη είδη κτηνοτροφικού εξοπλισμού που παράγονται στην Ολλανδία από την εταιρεία Spinder Dairy Housing Concepts.
Η δεύτερη είναι εταιρεία από την περιοχή Friesland, μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της Ολλανδίας και από το 1973 όταν και ιδρύθηκε αναπτύσσει λύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και κατασκευών για την κτηνοτροφία. Ξεκίνησε ως ένα μηχανουργείο και τα πρώτα χρόνια κατασκεύαζε ταΐστρες και διαχωριστικά στάβλων για να εμπλουτίσει τη γκάμα της τα επόμενα χρόνια με παγίδες, ποτίστρες κ.ά. ενώ από το 1997 άρχισε να εμπορεύεται στρώματα ζώων.
Η Greennova Structuresa εμπορεύεται σήμερα στη χώρα μας ευρεία γκάμα προϊόντων κτηνοτροφικού εξοπλισμού της Spinder όπως στρώματα νερού, διαχωριστικά στάβλων, ποτίστρες, δάπεδα, παγίδες, κρεβάτια, scraper (μαχαίρι καθαρισμού λυμάτων και κοπριάς) και box απογαλακτισμού για μοσχάρια κάτω των έξι μηνών. Παράλληλα, η Greennova Structures χτίζει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Διπλά στρώματα
Σε πρώτο πλάνο στο περίπτερο της Greenova στην Zootechnia 2025 εκτίθεντο τα διπλά στρώματα νερού της αμερικανικής εταιρείας Dual Chamber Cow Waterbeds την οποία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει η ολλανδική Spinder. Για τα στρώματα αυτά μας έδωσε περεταίρω πληροφορίες το στέλεχος της Greennova Structuresva Αναστάσιος Γκαραβέλας.
«Τα στρώματα νερού είναι γνωστά στην κτηνοτροφική αγορά εδώ και πολλά χρόνια» σχολιάζει, «και το χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι το απο-στρεσάρισμα των ζώων και η συμβολή τους στην ευζωία του κοπαδιού. Το ζώο τις περισσότερες ώρες ξεκουράζεται και θέλει στο περιβάλλον όπου ξαπλώνει να νιώθει στεγνό και καθαρό. Μόνο έτσι μπορεί να αυξηθεί η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος που είναι άλλωστε και η κύρια επιδίωξη του παραγωγού».
Όπως μας εξηγεί ο Αναστάσιος Γκαραβέλας τα στρώματα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το υλικό κατασκευής και την ηλικία των ζώων που θα ξαπλώσουν σε αυτά. Έτσι, υπάρχουν στρώματα για ζώα μέχρι 6 μηνών, από 6 μέχρι 12 μηνών, στρώματα για ζώα μεγαλύτερα του έτους κ.λπ.