1η Αξιολόγηση Ελληνικών  Τυριών, Dairy Expo 2016

Πολύωρη, απόλυτα επιτυχημένη αν και …κουραστική για την κριτική επιτροπή λόγω απρόσμενα μεγάλου αριθμού δειγμάτων, αλλά οπωσδήποτε άκρως ουσιαστική για τους συμμετέχοντες παραγωγούς και τις συμμετέχουσες εταιρείες ήταν η “1η Αξιολόγηση Ελληνικών  Τυριών”.

Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε στο πλαίσιο της φετινής Dairy Expo και, απ΄ ότι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο συγκεκριμένος θεσμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα χρόνια που έρχονται.

Η 1η  Αξιολόγηση Ελληνικών  Τυριών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου 2016, στο περίπτερο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ). Διοργανώθηκε από την εταιρεία omind creatives και το περιοδικό Dairy News, με την επιστημονική επιμέλεια του Κολεγίου Περρωτής της ΑΓΣ και ομάδας έμπειρων καθηγητών και επαγγελματιών που κλήθηκαν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, εκτός από τα τυροκομικά προϊόντα, ‘αξιολογήθηκε’ και η υπομονή των κριτών, καθώς η διαδικασία είχε απρόσμενα μεγάλη διάρκεια.

Μαζική συμμετοχή

Στη γραμματεία της διοργάνωσης έφτασαν πάνω από 50 δείγματα τυροκομικών προϊόντων τα οποία, αφού πρώτα «ουδετεροποιήθηκαν» ως προς τα στοιχεία του παραγωγού,  δοκιμάστηκαν από πάνελ εννέα κριτών, χωρισμένων σε τρεις ομάδες των τριών κριτών. Οι κριτές εξέτασαν επί ώρες τα οργανοληπτικά – μακροσκοπικά χαρακτηριστικά των προϊόντων  δίνοντας βάρος στην εμφάνιση, τη δομή  και την υφή, την οσμή και τη γεύση των προς αξιολόγηση προϊόντων.

Το πάνελ των κριτών αποτελούνταν από καθηγητές του Κολεγίου Περρωτής της ΑΓΣ, πανεπιστημιακούς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράγοντες της αγοράς μεταξύ των οποίων ένας καθηγητής κορυφαίας σχολής μαγειρικής κι ένας τεχνολόγος τροφίμων.

H  αξιολόγηση δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά επρόκειτο για διαδικασία μέσω της οποίας τυροκομικά προϊόντα αξιολογούνται ως προς κάποια συγκεκριμένα standards ποιότητας.

Δείτε τα αποτελέσματα της Αξιολόγησης.

You might also like